ctgx - cos�x/sinx = sinxcosx
Będę wdzięczna
wykaż, że . . .
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
wykaż, że . . .
\(\displaystyle{ \cot x - \frac{\cos ^{3}x}{\sin x}=\sin x \cos x}\)
\(\displaystyle{ L_{T}=\frac{\cos x}{\sin x}- \frac{\cos ^{3}x}{\sin x}=\frac{\cos x(1-\cos ^{2}x)}{\sin x}=\frac{\cos x \sin ^{2}x}{\sin x}=\sin x \cos x =P_{T}}\)
\(\displaystyle{ L_{T}=\frac{\cos x}{\sin x}- \frac{\cos ^{3}x}{\sin x}=\frac{\cos x(1-\cos ^{2}x)}{\sin x}=\frac{\cos x \sin ^{2}x}{\sin x}=\sin x \cos x =P_{T}}\)