Obliczanie sin

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
robertos18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 423
Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Torun
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 2 razy

Obliczanie sin

Post autor: robertos18 »

Oblicz \(\displaystyle{ \sin \left( \frac{22}{3} \pi \right) = \sin \left( 7 \pi + \frac{1}{3} \pi \right)}\) i nie wiem czy to dobrze robie czy inaczej nalezy?
Ostatnio zmieniony 2 mar 2015, o 23:55 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Obliczanie sin

Post autor: mortan517 »

Dobrze robisz, co dalej?
robertos18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 423
Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Torun
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 2 razy

Obliczanie sin

Post autor: robertos18 »

\(\displaystyle{ \frac{22}{3} = 240^{\circ}}\) zatem jest to trzecia cwiarta i przy sin nalezy zmienic znak

czyli \(\displaystyle{ -\sin\left( \frac{1}{3} \pi \right) =-\sin\left(60^{\circ}\right) = - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \cdot 180 = 60}\)
?
Ostatnio zmieniony 3 mar 2015, o 00:02 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Obliczanie sin

Post autor: mortan517 »

Zgadza się

\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{22}{3} \pi \right) =- \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
ODPOWIEDZ