Wyznaczenie zbioru wartości funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
macikiw2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 4 razy

Wyznaczenie zbioru wartości funkcji

Post autor: macikiw2 »

\(\displaystyle{ \sin 2x+\cos \left( \frac{ \pi }{6} -2x \right)}\)

Jak przekształcić żebym mógł wykorzystać zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ \sin x}\) lub \(\displaystyle{ \cos x}\) na zasadzie nierówności ? Kombinowałem coś, ale bardziej rozwijam niż zwijam...
np. \(\displaystyle{ 3\sin x\cos x + \frac{ \sqrt{3} }{2}\cos 2x}\)
Ostatnio zmieniony 2 mar 2015, o 18:27 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
mac18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 3 wrz 2013, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 23 razy

Wyznaczenie zbioru wartości funkcji

Post autor: mac18 »

Podpowiedź:
\(\displaystyle{ \sin x = \cos \frac{\pi}{2} - x}\)
\(\displaystyle{ \cos \left( \frac{ \pi }{6} -2x \right) =\cos \left( \frac{3 \pi }{6}- \frac{2 \pi }{6} -2x \right) =\cos \left( \frac{ \pi }{2} - \frac{1}{3} \pi -2x \right) =\sin \left( \frac{ \pi }{3}+2x \right)}\)
Ostatnio zmieniony 2 mar 2015, o 18:28 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
macikiw2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 4 razy

Wyznaczenie zbioru wartości funkcji

Post autor: macikiw2 »

To drugie to wiem że do tego da się przekształcić ale na początku jest \(\displaystyle{ \sin2x}\)

\(\displaystyle{ \sin2x+\sin\left( \frac{ \pi }{3} + 2x \right)}\)

W tym momencie nie bardzo widzę co zrobić.
mac18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 3 wrz 2013, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 23 razy

Wyznaczenie zbioru wartości funkcji

Post autor: mac18 »

Są jeszcze wzory na sumę kątów.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznaczenie zbioru wartości funkcji

Post autor: piasek101 »

Albo rozpisz cosinusa różnicy, poredukuj, wyłącz \(\displaystyle{ \sqrt 3}\) przed nawias, zwiń to w nawiasie (liczby \(\displaystyle{ 0,5}\) oraz \(\displaystyle{ 0,5\sqrt 3}\) coś podpowiadają).
ODPOWIEDZ