Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
MrStupid69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 11 lis 2014, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 13 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: MrStupid69 »

Proszę o rozwiązanie równania:

\(\displaystyle{ 2 \sqrt{3} \cos^{2} x=\sin x}\)
Ostatnio zmieniony 1 mar 2015, o 22:22 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

Z jedynki trygonometrycznej wprowadź sinusa zamiast cosinusa, potem podstawienie.
MrStupid69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 11 lis 2014, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 13 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: MrStupid69 »

Ok, ruszyło
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: szachimat »

MrStupid69 pisze:Ok, ruszyło
I chyba się zatrzyma, bo wychodzą dziwolągi (na pewno dobrze przepisane?)
ODPOWIEDZ