Przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu:
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos 6 \alpha -\sin \alpha \cdot\cos 4 \alpha}\)
Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę, to zadanie nie daje mi spokoju...
Przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 19 paź 2014, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu
Ostatnio zmieniony 27 lut 2015, o 14:17 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu
Jeżeli zapiszesz, że \(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos6 \alpha -\sin \alpha \cdot \cos4 \alpha=1 \cdot (\sin \alpha \cdot \cos6 \alpha -\sin \alpha \cdot \cos4 \alpha)}\), to też będzie to iloczyn, wyjątkowo źle sformułowane polecenie.
Przypuszczam, że autorowi zadania chodziło o to, by po wyłączeniu sinusa przed nawias skorzystać ze wzoru na różnicę cosinusów, który jest podany np. , ale przy takim sformułowaniu dowolna machloja przechodzi.
Przypuszczam, że autorowi zadania chodziło o to, by po wyłączeniu sinusa przed nawias skorzystać ze wzoru na różnicę cosinusów, który jest podany np. , ale przy takim sformułowaniu dowolna machloja przechodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu
Zgadzam się z Premislavem. Jeżeli problem pojawił się przy rozwiązywaniu równania, w którym po prawej stronie jest zero, to i moja sugestia i sugestia Premislava dają już możliwość przechodzenia do rozwiązań.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 19 paź 2014, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu
Wprowadziłem Was w błąd, przepraszam. Równanie powinno wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos 6 \alpha -\sin 3 \alpha \cdot\cos 4 \alpha}\)
A w tej sytuacji już tak łatwo nie można sinusa wyciągnąć przed nawias.
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos 6 \alpha -\sin 3 \alpha \cdot\cos 4 \alpha}\)
A w tej sytuacji już tak łatwo nie można sinusa wyciągnąć przed nawias.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2015, o 15:02 przez Battis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 19 paź 2014, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu
No tak, chodziło mi oczywiście o wyrażenie. Chyba muszę zrobić sobie przerwę...