Róznica między wykresami

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
macikiw2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Daleko
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 4 razy

Róznica między wykresami

Post autor: macikiw2 »

\(\displaystyle{ 2\cos ^{2}x = \left( 2\cos ^{2}x-1 \right) +1 = \cos 2x-1}\)


Dlaczego wykres wejściowy nie pokrywa się z wykresem wyjściowym ?

W wejściowym podnoszę cosinusa do kwadratu czyli osiągam wartości od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ 1}\) potem uwzględniam jeszcze dwójkę na przodzie czyli przyjmuje wartości od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ 2}\). W wykresie wyjściowym cosinusa przesuwam o \(\displaystyle{ 1}\) w dół czyli mam wartości od \(\displaystyle{ -2}\) do \(\displaystyle{ 0}\). Pomijając powinowactwo prostokątne o osi \(\displaystyle{ OY}\) i skali \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) bo to tylko "zwęzi" wykres. Co jest nie tak ?
Ostatnio zmieniony 27 lut 2015, o 00:43 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Róznica między wykresami

Post autor: mortan517 »

\(\displaystyle{ \cos 2x = \cos^2 x - \sin^2 x = 2\cos^2 x -1}\)
Więc:
\(\displaystyle{ 2\cos^2 x=\cos 2x +1}\)

A u ciebie coś jest nie tak.
ODPOWIEDZ