1. oblicz miarę kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) wiedząc że \(\displaystyle{ b=12cm \ c= 18cm}\)
2. wiedząc ze \(\displaystyle{ \ctg \alpha = \frac{1}{4}}\) wyznacz \(\displaystyle{ \sin \alpha \ \cos \alpha \ \tan \alpha}\)
pomoże ktoś?
wyznaczanie trygonometria
wyznaczanie trygonometria
Ostatnio zmieniony 26 lut 2015, o 16:38 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
wyznaczanie trygonometria
W tym pierwszym musielibyśmy wiedzieć czym są \(\displaystyle{ b,c}\).
A w drugim: skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ \ctg \alpha = \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha}}\) i tego jak się ma tangens do cotangensa
A w drugim: skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ \ctg \alpha = \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha}}\) i tego jak się ma tangens do cotangensa
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
wyznaczanie trygonometria
Można też narysować (przykładowy lub z zachowaną ogólnością) trójkąt prostokątny z kątem ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) taki, że \(\displaystyle{ \ctg \alpha = \frac{1}{4}}\) i policzyć coś z Pitagorasa
-
- Użytkownik
- Posty: 974
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
wyznaczanie trygonometria
W treści zadania nie powiedziano jasno, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym.karolex123 pisze:Można też narysować (przykładowy lub z zachowaną ogólnością) trójkąt prostokątny z kątem ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) taki, że \(\displaystyle{ \ctg \alpha = \frac{1}{4}}\) i policzyć coś z Pitagorasa