Witam,
Mam ogromny problem z jednym zadaniem, ponieważ nie było mnie na lekcji nie wiem nawet jak zacząć.
Dwie siły \(\displaystyle{ 4n}\) i \(\displaystyle{ 3n}\) tworzą kąt \(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \pi }{3}}\). Oblicz wypadkowe i kąt między wypadkową a \(\displaystyle{ 4n}\).
Bardzo proszę o wskazówki i z góry dziękuje Wam za pomoc!
Oblicz wypadkową
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 lut 2015, o 23:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pologne
- Podziękował: 5 razy
Oblicz wypadkową
Ostatnio zmieniony 26 lut 2015, o 01:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Oblicz wypadkową
Chodzi o wyznaczenie długości przekątnej równoległoboku o bokach \(\displaystyle{ 3}\) oraz \(\displaystyle{ 4}\). Zrób rysunek, na którym zaznaczysz przekątną. Posłuż się twierdzeniem cosinusów.
Odp. Przekątna ta ma długość \(\displaystyle{ \sqrt{37}}\). Wypadkowa jest jedna. Wypadkową sił jest wektor będący sumą wektorów tych sił.
Odp. Przekątna ta ma długość \(\displaystyle{ \sqrt{37}}\). Wypadkowa jest jedna. Wypadkową sił jest wektor będący sumą wektorów tych sił.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 lut 2015, o 23:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pologne
- Podziękował: 5 razy