oblicz odwrotność funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 20 lut 2015, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Silesia
- Podziękował: 2 razy
oblicz odwrotność funkcji
\(\displaystyle{ y=\arctan \left( \frac{x}{1-x} \right)}\)
\(\displaystyle{ \tg y=\frac{x}{1-x}}\)
\(\displaystyle{ x=\tg y \left( 1-x \right)}\)
jaki krok następny?
\(\displaystyle{ \tg y=\frac{x}{1-x}}\)
\(\displaystyle{ x=\tg y \left( 1-x \right)}\)
jaki krok następny?
Ostatnio zmieniony 24 lut 2015, o 14:10 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
oblicz odwrotność funkcji
Potraktuj \(\displaystyle{ x}\) jak niewiadomą i wyznacz po prostu.Potem zamień zmienne (zamień x z y i vice versa).Wypadałoby jeszcze podać dziedzinę pierwotnej funkcji i pokazać że jest różnowartościowa,co gwarantuje istnienie funkcji odwrotnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 20 lut 2015, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Silesia
- Podziękował: 2 razy
oblicz odwrotność funkcji
ale w jaki sposób? wystarczy jedna linjka albo jakies bardziej konkretne wytlumaczenie o ile sie da.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
oblicz odwrotność funkcji
Wyruguj z tego \(\displaystyle{ x}\). Chyba w szkołach jeszcze uczą takich rzeczy. Nazywa to się chyba przekształcaniem wzorów.mind pisze: \(\displaystyle{ \tg y=\frac{x}{1-x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 20 lut 2015, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Silesia
- Podziękował: 2 razy
oblicz odwrotność funkcji
ja wiem ze mam wylaczyc \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ x=\tg y \left( 1-x \right)}\) robilem to tak bo nie mialem innego pomyslu, a widze ze jest to zle.
\(\displaystyle{ x=\tg y \left( 1-x \right)}\) robilem to tak bo nie mialem innego pomyslu, a widze ze jest to zle.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2015, o 17:32 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- VillagerMTV
- Użytkownik
- Posty: 898
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
oblicz odwrotność funkcji
No ale masz po dwóch stronach \(\displaystyle{ x}\), a masz mieć po jednej tylko.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 20 lut 2015, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Silesia
- Podziękował: 2 razy
oblicz odwrotność funkcji
\(\displaystyle{ x(1+\tg y)=\tg y}\) znalazlem taki cos takiego, dzięki temu można dalej policzyć ile wynosi x
ale nie mam pojęcia skąd to się wzięło.
ale nie mam pojęcia skąd to się wzięło.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2015, o 18:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
oblicz odwrotność funkcji
mind pisze:ale nie mam pojęcia skąd to się wzięło.
Wymnożyć wyrażenie po prawej stronie, czynnik z \(\displaystyle{ x}\)-em na lewą stronę, wyłączyć \(\displaystyle{ x}\) przed nawias...mind pisze:\(\displaystyle{ x=\tg y \left( 1-x \right)}\)
JK