Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 1 gru 2014, o 17:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin x + \sin \frac{ \pi }{6} = \sin (x + \frac{ \pi }{6})}\)
Żeby nie było 3 razy podchodziłem do tego zadania, próbując różnych sposobów. Jak widać trygonometria nie jest moją mocną stroną...
Odp.\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{6} + 2k \pi \vee x + 2k \pi , k \in C}\)
Żeby nie było 3 razy podchodziłem do tego zadania, próbując różnych sposobów. Jak widać trygonometria nie jest moją mocną stroną...
Odp.\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{6} + 2k \pi \vee x + 2k \pi , k \in C}\)
Ostatnio zmieniony 23 lut 2015, o 21:54 przez Zahion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 1 gru 2014, o 17:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Równanie trygonometryczne
Tak też robiłem za każdym razem. Tak to wygląda po podstawieniu i uproszczeniu niektórych sinusów/cosinusów:
\(\displaystyle{ \sin x + \frac{1}{2} = \sin x \frac{ \sqrt{3} }{2} + \frac{1}{2}\cos x \\
2\sin x + 1 = \sqrt{3}\sin x + \frac{1}{2}\cos x \\
\sin x \left( 2- \sqrt{3} \right) + 1 = \sqrt{1-\sin ^2 x}}\)
Potem podnosiłem do kwadratu i próbowałem to jakoś uprościć lub obliczyć delte podstawiając za sinx niewiadomą x.
\(\displaystyle{ \sin x + \frac{1}{2} = \sin x \frac{ \sqrt{3} }{2} + \frac{1}{2}\cos x \\
2\sin x + 1 = \sqrt{3}\sin x + \frac{1}{2}\cos x \\
\sin x \left( 2- \sqrt{3} \right) + 1 = \sqrt{1-\sin ^2 x}}\)
Potem podnosiłem do kwadratu i próbowałem to jakoś uprościć lub obliczyć delte podstawiając za sinx niewiadomą x.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2015, o 17:33 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 1 gru 2014, o 17:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ L = 2sin \frac{x+ \frac{ \pi }{6} }{2} cos \frac{x- \frac{ \pi }{6} }{2}}\)
Natomiast prawą stronę nie wiem jak przekształcić na sinus podwojonego kąta
Natomiast prawą stronę nie wiem jak przekształcić na sinus podwojonego kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 1 gru 2014, o 17:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Równanie trygonometryczne
Czyli:
\(\displaystyle{ 2\sin \frac{x+ \frac{ \pi }{6} }{2} \cos \frac{x- \frac{ \pi }{6} }{2} = 2\sin \frac{x+ \frac{ \pi }{6} }{2}\cos \frac{x + \frac{ \pi }{6} }{2}}\)
?
\(\displaystyle{ 2\sin \frac{x+ \frac{ \pi }{6} }{2} \cos \frac{x- \frac{ \pi }{6} }{2} = 2\sin \frac{x+ \frac{ \pi }{6} }{2}\cos \frac{x + \frac{ \pi }{6} }{2}}\)
?
Ostatnio zmieniony 27 lut 2015, o 17:33 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 1 gru 2014, o 17:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Równanie trygonometryczne
Co powinienem dalej zrobić jak mam:
\(\displaystyle{ \cos \frac{x- \frac{ \pi }{6} }{2}=\cos \frac{x+ \frac{ \pi }{6} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos \frac{x- \frac{ \pi }{6} }{2}=\cos \frac{x+ \frac{ \pi }{6} }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 27 lut 2015, o 17:33 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Równanie trygonometryczne
Straciłeś właśnie jedno rozwiązanie dzieląc. Nie możesz tak zrobić. Przerzuć wszystko na jedną stronę i wyciągnij przed nawias.
Jak już to zrobisz to wtedy różnica kosinusów.
Jak już to zrobisz to wtedy różnica kosinusów.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 1 gru 2014, o 17:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Równanie trygonometryczne
hmm wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ \sin \frac{x+ \frac{ \pi }{6} }{2} \left( -2\sin \frac{x}{2} \sin \frac{- \pi }{12} \right) =0}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{x+ \frac{ \pi }{6} }{2} \left( -2\sin \frac{x}{2} \sin \frac{- \pi }{12} \right) =0}\)
Ostatnio zmieniony 27 lut 2015, o 17:34 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Równanie trygonometryczne
Ponieważ to równanie jest już prawie rozwiązane, to wtrącę się w innej kwestii, która może ci się przydać w innych przykładach. Otóż podnoszenie równania stronami do kwadratu jest czynnością ryzykowną, ponieważ może pojawić się tzw. "pierwiastek obcy". Prostym przykładem na to niech będzie równanie \(\displaystyle{ x-1=5}\). Już w pamięci widzimy, że pierwiastkiem tego równania jest liczba 6. Natomiast gdybyśmy podnieśli stronami do kwadratu, mielibyśmy:2kristof2 pisze:Tak też robiłem za każdym razem. Tak to wygląda po podstawieniu i uproszczeniu niektórych sinusów/cosinusów:
\(\displaystyle{ sinx + \frac{1}{2} = sinx \frac{ \sqrt{3} }{2} + \frac{1}{2}cosx}\)
\(\displaystyle{ 2sinx + 1 = \sqrt{3}sinx + \frac{1}{2}cosx}\)
\(\displaystyle{ sinx(2- \sqrt{3}) + 1 = \sqrt{1-sin^2 x}}\)
Potem podnosiłem do kwadratu i próbowałem to jakoś uprościć lub obliczyć delte podstawiając za sinx niewiadomą x.
\(\displaystyle{ x^2-2x+1=25}\)
\(\displaystyle{ x^2-2x-24=0}\)
\(\displaystyle{ (x-6)(x+4)=0}\)
czyli
\(\displaystyle{ x _{1}=6}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=-4}\) - pierwiastek obcy
Podobnie, pierwiastkowanie stronami, czy dzielenie stronami przez wyrażenie zawierające zmienną (co przed chwilą błędnie uczyniłeś), są to operacje, na które trzeba bardzo uważać, bo coś się może zepsuć.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 1 gru 2014, o 17:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Równanie trygonometryczne
@mortan517
\(\displaystyle{ \sin \frac{x+ \frac{ \pi }{6} }{2}=0 \vee \sin \frac{x}{2}=0 \vee \sin \frac{- \pi }{12}=0}\)
Pytanie jak to obliczyć :c
Głównie ten sinus nie wiem jak ruszyć.
@szahimat dzięki za uwagę, ogólnie na to uważam, a że trygonometria jest moją słabszą stroną to zapominam, że przy tej czynności trzeba zakładać, że \(\displaystyle{ \sin x>0}\).
\(\displaystyle{ \sin \frac{x+ \frac{ \pi }{6} }{2}=0 \vee \sin \frac{x}{2}=0 \vee \sin \frac{- \pi }{12}=0}\)
Pytanie jak to obliczyć :c
Głównie ten sinus nie wiem jak ruszyć.
@szahimat dzięki za uwagę, ogólnie na to uważam, a że trygonometria jest moją słabszą stroną to zapominam, że przy tej czynności trzeba zakładać, że \(\displaystyle{ \sin x>0}\).
Ostatnio zmieniony 27 lut 2015, o 17:34 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Równanie trygonometryczne
No właśnie lepiej korzystać z wzorów na sumę, różnicę itd. niż podnosić do kwadratu i dokładać sobie założeń.
A jakbyś miał \(\displaystyle{ \sin t=0}\) to jak byś to rozwiązał?
A jakbyś miał \(\displaystyle{ \sin t=0}\) to jak byś to rozwiązał?