Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 21 wrz 2014, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: O09H
- Podziękował: 6 razy
Równanie trygonometryczne
Witam, mam pewnien problem z następującym zadaniem,
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \sin 2x + \sin^{2} x = \cos x + \sin x}\)
Rozwiązuje je następująco,
przy czym wiem że \(\displaystyle{ \sin 2x = 2\sin x \cdot \cos x}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} 2\sin x \cdot \cos x + \sin^{2} x = \cos x + \sin x}\) //skracam
\(\displaystyle{ \sin x \cdot \cos x + \sin^{2} x = \cos x + \sin x}\) // sin przed nawias
\(\displaystyle{ \sin x (\cos x + \sin x) = \cos x + \sin x}\) // dziele przez: \(\displaystyle{ (\cos x + \sin x)}\)
\(\displaystyle{ \sin x = 1}\)
Więc \(\displaystyle{ x = \frac{ \pi }{2} + 2k \pi, k \in C}\)
Zaś w odpowiedziach mam
\(\displaystyle{ x = \frac{3 \pi }{4}+k \pi \vee x = \frac{ \pi }{2} + 2k \pi, k \in C}\)
Nie wiem skąd się wzięło nagle \(\displaystyle{ x = \frac{3 \pi }{4}+k \pi}\)
Tak przypuszczałem sobie lecz za bardzo nie wiele z tego wynika
mamy \(\displaystyle{ k \pi}\) więc to musi być \(\displaystyle{ tg}\) lub \(\displaystyle{ ctg}\)
jeżeli \(\displaystyle{ \sin x (\cos x + \sin x)}\), rozdziele na
\(\displaystyle{ \sin x = 0 \wedge \cos x + \sin x = 0}\)
to, kolejno
\(\displaystyle{ \sin x = 0 \wedge \cos x = -\sin x}\)
\(\displaystyle{ \sin x = 0 \wedge \frac{\cos x}{\sin x} = -1}\)
\(\displaystyle{ \sin x = 0 \wedge \ctg x = -1}\)
To zauważyłem lecz za bardzo nie potrafię tego gdzieś podpiąć żeby to miało sens.
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \sin 2x + \sin^{2} x = \cos x + \sin x}\)
Rozwiązuje je następująco,
przy czym wiem że \(\displaystyle{ \sin 2x = 2\sin x \cdot \cos x}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} 2\sin x \cdot \cos x + \sin^{2} x = \cos x + \sin x}\) //skracam
\(\displaystyle{ \sin x \cdot \cos x + \sin^{2} x = \cos x + \sin x}\) // sin przed nawias
\(\displaystyle{ \sin x (\cos x + \sin x) = \cos x + \sin x}\) // dziele przez: \(\displaystyle{ (\cos x + \sin x)}\)
\(\displaystyle{ \sin x = 1}\)
Więc \(\displaystyle{ x = \frac{ \pi }{2} + 2k \pi, k \in C}\)
Zaś w odpowiedziach mam
\(\displaystyle{ x = \frac{3 \pi }{4}+k \pi \vee x = \frac{ \pi }{2} + 2k \pi, k \in C}\)
Nie wiem skąd się wzięło nagle \(\displaystyle{ x = \frac{3 \pi }{4}+k \pi}\)
Tak przypuszczałem sobie lecz za bardzo nie wiele z tego wynika
mamy \(\displaystyle{ k \pi}\) więc to musi być \(\displaystyle{ tg}\) lub \(\displaystyle{ ctg}\)
jeżeli \(\displaystyle{ \sin x (\cos x + \sin x)}\), rozdziele na
\(\displaystyle{ \sin x = 0 \wedge \cos x + \sin x = 0}\)
to, kolejno
\(\displaystyle{ \sin x = 0 \wedge \cos x = -\sin x}\)
\(\displaystyle{ \sin x = 0 \wedge \frac{\cos x}{\sin x} = -1}\)
\(\displaystyle{ \sin x = 0 \wedge \ctg x = -1}\)
To zauważyłem lecz za bardzo nie potrafię tego gdzieś podpiąć żeby to miało sens.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2015, o 23:49 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Równanie trygonometryczne
Dzielenie przez \(\displaystyle{ (\cos x + \sin x)}\) jest bezprawne. Skąd wiesz, że tam nie ma zera i nie tracisz przez to rozwiązania? Należy wziąc wszystko na jedną stronę i zapisać w postaci iloczynowej.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \sin 2x + \sin^{2} x = \cos x + \sin x}\)
\(\displaystyle{ \sin x\left( \cos x+\sin x\right) = \cos x + \sin x}\)
\(\displaystyle{ \left( \cos x+\sin x\right)\left( \sin x -1\right)=0}\)
Dalej dasz radę sam?
\(\displaystyle{ \sin x\left( \cos x+\sin x\right) = \cos x + \sin x}\)
\(\displaystyle{ \left( \cos x+\sin x\right)\left( \sin x -1\right)=0}\)
Dalej dasz radę sam?
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 21 wrz 2014, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: O09H
- Podziękował: 6 razy
Równanie trygonometryczne
Hmm, ale tutaj wychodzą 3 roziązania bo ja to widze tak,
\(\displaystyle{ \cos x+\sin x = 0 \wedge \sin x -1 = 0}\)
\(\displaystyle{ \cos x = -\sin x \wedge \sin x = -\cos x \wedge \sin x = 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{\cos x}{\sin x} = -1 \wedge \frac{\sin x}{\cos x} = -1 \wedge \sin x = 1}\)
\(\displaystyle{ \ctg = -1 \wedge \tg = -1 \wedge \sin x = 1}\)
Czy tutaj również nie mogę dzielić przez \(\displaystyle{ \sin x}\) i \(\displaystyle{ \cos x}\) ?
Jak tak to jak mogę wyprowadzić rozwiązanie z
\(\displaystyle{ (\cos x+\sin x)}\)
\(\displaystyle{ \cos x+\sin x = 0 \wedge \sin x -1 = 0}\)
\(\displaystyle{ \cos x = -\sin x \wedge \sin x = -\cos x \wedge \sin x = 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{\cos x}{\sin x} = -1 \wedge \frac{\sin x}{\cos x} = -1 \wedge \sin x = 1}\)
\(\displaystyle{ \ctg = -1 \wedge \tg = -1 \wedge \sin x = 1}\)
Czy tutaj również nie mogę dzielić przez \(\displaystyle{ \sin x}\) i \(\displaystyle{ \cos x}\) ?
Jak tak to jak mogę wyprowadzić rozwiązanie z
\(\displaystyle{ (\cos x+\sin x)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie trygonometryczne
Nie ,,i" a ,,lub" w pierwszej linijce. Dalej już nie masz poprawnie.
Przez sinusa możesz dzielić jeśli wcześniej sprawdzisz, że gdyby był zerem to równanie nie będzie miało rozwiązań (czyli sinus jest różny od zera).
Przez sinusa możesz dzielić jeśli wcześniej sprawdzisz, że gdyby był zerem to równanie nie będzie miało rozwiązań (czyli sinus jest różny od zera).
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Równanie trygonometryczne
Ale w innych przykładach bez sprawdzenia, czy bez pewności, że dane wyrażenie jest zawsze różne od zera: Nigdy nie należy dzielić przez wyrażenie zawierające zmienną.piasek101 pisze:Nie ,,i" a ,,lub" w pierwszej linijce. Dalej już nie masz poprawnie.
Przez sinusa możesz dzielić jeśli wcześniej sprawdzisz, że gdyby był zerem to równanie nie będzie miało rozwiązań (czyli sinus jest różny od zera).
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie trygonometryczne
Nigdy się z Tobą nie zgodzę.szachimat pisze: Nigdy nie należy dzielić przez wyrażenie zawierające zmienną.
Właśnie w tym przykładzie podzielę np przez sinusa (bo niezerowy jest; dla zerowego równanie nie jest spełnione) i rozwiążę otrzymane z cotangensem. Lub podzielę przez cosinusa - (analogicznie).
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Równanie trygonometryczne
Myślę, że Was pogodzę:
Nigdy nie należy bezrefleksyjnie dzielić przez wyrażenie zawierające zmienną.
JK
Nigdy nie należy bezrefleksyjnie dzielić przez wyrażenie zawierające zmienną.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Równanie trygonometryczne
piasek101 przeczytaj dokładnie to co napisałem, a dopiero później komentuj.
Jan Kraszewski - nie cytuje się części całego zdania zmieniając tym cytatem jego sens jak to czyni piasek101 (ale dziękuję, za wtrącenie się i zauważenie nieścisłości).
Jan Kraszewski - nie cytuje się części całego zdania zmieniając tym cytatem jego sens jak to czyni piasek101 (ale dziękuję, za wtrącenie się i zauważenie nieścisłości).
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Równanie trygonometryczne
To popraw sobie dwukropek na przecinek, pogrubienia słowa "Nigdy" nie rób i dużą literę "N" zmień na małą i wtedy zacytuj całość, a od siebie możesz dodać to co wcześniej: "Nigdy się z Tobą nie zgodzę."piasek101 pisze:Napisałeś ,,Nigdy" (dwukropek uznałem za literówkę) - więc przyjąłem to za zdanie - jak najbardziej nieprawdziwe.
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Równanie trygonometryczne
Dobrze, myślę, że sprawa jest wyjaśniona. Wracamy do tematu wątku, dalszą dyskusję o cytowaniu tocząc ew. przez PW.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Równanie trygonometryczne
Masz tu do wyboru przynajmniej trzy drogi:lukaszml pisze:Hmm, ale tutaj wychodzą 3 roziązania bo ja to widze tak,
\(\displaystyle{ \cos x+\sin x = 0 \wedge \sin x -1 = 0}\)
\(\displaystyle{ \cos x = -\sin x \wedge \sin x = -\cos x \wedge \sin x = 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{\cos x}{\sin x} = -1 \wedge \frac{\sin x}{\cos x} = -1 \wedge \sin x = 1}\)
\(\displaystyle{ \ctg = -1 \wedge \tg = -1 \wedge \sin x = 1}\)
Czy tutaj również nie mogę dzielić przez \(\displaystyle{ \sin x}\) i \(\displaystyle{ \cos x}\) ?
Jak tak to jak mogę wyprowadzić rozwiązanie z
\(\displaystyle{ (\cos x+\sin x)}\)
1. mozesz zauważyć, że jeżeli \(\displaystyle{ \sin x=0}\) to na pewno \(\displaystyle{ \sin x+\cos x\neq 0}\) (to wynika z jedynki trygonometrycznej), a zatem to uzasadnia dzielenie przez \(\displaystyle{ 0}\)
2. możesz znależć wzór wyrażający \(\displaystyle{ \sin x+\cos x}\) jako iloczyn dwóch funkcji trygonometrycznych.
3. możesz spróbować rozwiązac tę częśc równania graficznie.
-
- Użytkownik
- Posty: 974
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
Równanie trygonometryczne
Albo można skorzystać z faktu, że np. \(\displaystyle{ \cos x=\sin(x+\frac{\pi}{2})}\).
A więc mamy: \(\displaystyle{ \sin(x+\frac{\pi}{2})+ \sin x = 0}\). A to już przyjazna forma, bo można skorzystać ze wzoru na sumę sinusów. Dostajemy chyba wtedy ten wzór, o którym mówi a4karo.
A więc mamy: \(\displaystyle{ \sin(x+\frac{\pi}{2})+ \sin x = 0}\). A to już przyjazna forma, bo można skorzystać ze wzoru na sumę sinusów. Dostajemy chyba wtedy ten wzór, o którym mówi a4karo.