prosze o pomoc
wiedząc, ze sinx+cosx=1/pier.2 , oblicz
a sinx*cosx
b |sinx-cosx|
c sin^3x+cos63
d sin^4x+cos^4x
sinx+cosx=1/pierwiastek2...
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
sinx+cosx=1/pierwiastek2...
\(\displaystyle{ sinx + cosx= \frac{1}{\sqrt{2}}}\)
tj
\(\displaystyle{ (sinx + cosx)^2= \frac{1}{2}}\)
tj
\(\displaystyle{ 1 + 2 sinx cosx= \frac{1}{2}}\)
etc
tj
\(\displaystyle{ (sinx + cosx)^2= \frac{1}{2}}\)
tj
\(\displaystyle{ 1 + 2 sinx cosx= \frac{1}{2}}\)
etc
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
sinx+cosx=1/pierwiastek2...
b)
\(\displaystyle{ |sinx-cosx|=\sqrt{(sinx-cosx)^{2}}=\sqrt{ sin^{2}x-2sinxcosx+cos^{2}x}=\sqrt{1-2sinxcosx}=...\\}\)
c) jest na pewno dobrze zapisane??
d)
\(\displaystyle{ sin^4x+cos^4x=(sin^{2}x+cos^{2}x)^{2}-2sin^{2}xcos^{2}x=
1-\frac{4sin^{2}xcos^{2}x}{2}=
1-\frac{(2sinxcosx)^{2}}{2}=...}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ |sinx-cosx|=\sqrt{(sinx-cosx)^{2}}=\sqrt{ sin^{2}x-2sinxcosx+cos^{2}x}=\sqrt{1-2sinxcosx}=...\\}\)
c) jest na pewno dobrze zapisane??
d)
\(\displaystyle{ sin^4x+cos^4x=(sin^{2}x+cos^{2}x)^{2}-2sin^{2}xcos^{2}x=
1-\frac{4sin^{2}xcos^{2}x}{2}=
1-\frac{(2sinxcosx)^{2}}{2}=...}\)
POZDRO
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
sinx+cosx=1/pierwiastek2...
soku napisał:
\(\displaystyle{ cos^{3}x + sin^{3}x= (sin x + cosx)(cos^{2}x -sin x cosx + sin^{2}x)=...}\)
h,mmmc) jest na pewno dobrze zapisane??
\(\displaystyle{ cos^{3}x + sin^{3}x= (sin x + cosx)(cos^{2}x -sin x cosx + sin^{2}x)=...}\)
sinx+cosx=1/pierwiastek2...
dziekuje za pomoc
Rzeczywiscie w przykładzie c zrobiłam błąd miało byc sindo3x +cos tez do 3x
Rzeczywiscie w przykładzie c zrobiłam błąd miało byc sindo3x +cos tez do 3x