Zastosowanie tożssamości geometrcznych
-
- Użytkownik
- Posty: 296
- Rejestracja: 11 wrz 2014, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
- Podziękował: 104 razy
Zastosowanie tożssamości geometrcznych
Witam. \(\displaystyle{ \sin \frac{ \pi }{12} + \tg \frac{ \pi }{6} \cdot \cos \frac{ \pi }{12}}\) ?
Kombinowałem z domnażeniem \(\displaystyle{ 2 \sin \frac{ \pi }{12}}\) ale nic nie wychodziło.[/quote]
Niestety nie potrafię sobie z tym poradzić.
Proszę o pomoc
Kombinowałem z domnażeniem \(\displaystyle{ 2 \sin \frac{ \pi }{12}}\) ale nic nie wychodziło.[/quote]
Niestety nie potrafię sobie z tym poradzić.
Proszę o pomoc
- jutrvy
- Użytkownik
- Posty: 1202
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
Zastosowanie tożssamości geometrcznych
Zawsze można na chama. Policz po prostu \(\displaystyle{ \cos\left(\frac{\pi}{12}\right)}\). Zobacz
\(\displaystyle{ \cos\frac{\pi}{6} = \cos^2\frac{\pi}{12} - \sin^2\frac{\pi}{12}}\)
\(\displaystyle{ \sin\frac{\pi}{6} = 2\sin\frac{\pi}{12}\cos\frac{\pi}{12}}\).
Jak oznaczysz sobie \(\displaystyle{ c = \cos\left(\frac{\pi}{12}\right), \ s = \sin\left(\frac{\pi}{12}\right)}\) i wyznaczysz z drugiego równania \(\displaystyle{ c}\) za pomocą \(\displaystyle{ s}\) i wstawisz do pierwszego, spokojnie policzysz, co chcesz.
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \cos\frac{\pi}{6} = \cos^2\frac{\pi}{12} - \sin^2\frac{\pi}{12}}\)
\(\displaystyle{ \sin\frac{\pi}{6} = 2\sin\frac{\pi}{12}\cos\frac{\pi}{12}}\).
Jak oznaczysz sobie \(\displaystyle{ c = \cos\left(\frac{\pi}{12}\right), \ s = \sin\left(\frac{\pi}{12}\right)}\) i wyznaczysz z drugiego równania \(\displaystyle{ c}\) za pomocą \(\displaystyle{ s}\) i wstawisz do pierwszego, spokojnie policzysz, co chcesz.
Pozdrawiam
Zastosowanie tożssamości geometrcznych
\(\displaystyle{ x=\sin \frac{ \pi }{12} + \tg \frac{ \pi }{6} \cdot \cos \frac{ \pi }{12}}\)
\(\displaystyle{ x^2 =\sin^2 \frac{ \pi }{12} + 2\tg \frac{ \pi }{6} \cdot \cos \frac{ \pi }{12}\sin \frac{ \pi }{12} +\tg^2 \frac{ \pi }{6} \cdot \cos^2 \frac{ \pi }{12} =\sin^2 \frac{ \pi }{12} +\frac{\sqrt{3}}{6} +\tg^2 \frac{ \pi }{6} \cdot \cos^2 \frac{ \pi }{12} =\frac{1-\cos\frac{\pi}{6}}{2} +\frac{\sqrt{3}}{6}+\frac{1}{3}\cdot \frac{1+\cos\frac{\pi}{6}}{2} =\frac{2}{3}}\)
Więc \(\displaystyle{ x=\sqrt{\frac{2}{3}} .}\)
\(\displaystyle{ x^2 =\sin^2 \frac{ \pi }{12} + 2\tg \frac{ \pi }{6} \cdot \cos \frac{ \pi }{12}\sin \frac{ \pi }{12} +\tg^2 \frac{ \pi }{6} \cdot \cos^2 \frac{ \pi }{12} =\sin^2 \frac{ \pi }{12} +\frac{\sqrt{3}}{6} +\tg^2 \frac{ \pi }{6} \cdot \cos^2 \frac{ \pi }{12} =\frac{1-\cos\frac{\pi}{6}}{2} +\frac{\sqrt{3}}{6}+\frac{1}{3}\cdot \frac{1+\cos\frac{\pi}{6}}{2} =\frac{2}{3}}\)
Więc \(\displaystyle{ x=\sqrt{\frac{2}{3}} .}\)
Ostatnio zmieniony 18 lut 2015, o 10:17 przez kicaj, łącznie zmieniany 2 razy.
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Zastosowanie tożssamości geometrcznych
Sprawdź rachunki, bo powinno wyjść \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{2}{3} }}\).
Ostatnio zmieniony 18 lut 2015, o 15:41 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Zastosowanie tożssamości geometrcznych
Tak, dzięki.Medea 2 pisze:Sprawdź rachunki, bo powinno wyjść \(\displaystyle{ \sqrt{2/3}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 296
- Rejestracja: 11 wrz 2014, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
- Podziękował: 104 razy
Zastosowanie tożssamości geometrcznych
niestety wynbik to : \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \sqrt{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 296
- Rejestracja: 11 wrz 2014, o 21:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgierz
- Podziękował: 104 razy
Zastosowanie tożssamości geometrcznych
Skąd to wziołeś ? \(\displaystyle{ \frac{1-\cos\frac{\pi}{6}}{2}}\) ?
Zastosowanie tożssamości geometrcznych
Z wzoru \(\displaystyle{ \cos 2x =1-2\sin^2 x =2\cos^2 x -1}\)