Witam.
Bardzo proszę o instrukcje krok po kroku rozwiązania przykładów poniżej.
\(\displaystyle{ cos0 * cos\frac{\Pi}{6} * cos\frac{2\Pi}{6} * cos\frac{3\Pi}{6}}\)
\(\displaystyle{ tg\frac{3\Pi}{18} * tg\frac{4\Pi}{18} * tg\frac{5\Pi}{18} * tg\frac{6\Pi}{18}}\)
\(\displaystyle{ cos4\pi + cos5\pi - ctg\frac{3}{2}\Pi - tg2\Pi}\)
Muszę się nauczyć rozwiązywać je na jutro więc z góry dzięki za każdą pomoc
Pozdrawiam
Wzory redukcyjne
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Wzory redukcyjne
Akurat w pierwszym zadaniu są takie argumenty, dla których wartości funkcji trygonometrycznych powinny być znane na pamięć przez ucznia Lo.
To samo z trzecim zadaniem.
[ Dodano: 11 Czerwca 2007, 22:06 ]
Tzn:
3)
\(\displaystyle{ cos4\pi=cos(0+4\pi)=cos0}\)
\(\displaystyle{ cos5\pi=cos(\pi+4\pi)=cos\pi}\)
\(\displaystyle{ ctg\frac{3}{2}\pi=ctg\frac{1}{2}\pi}\)
To samo z trzecim zadaniem.
[ Dodano: 11 Czerwca 2007, 22:06 ]
Tzn:
3)
\(\displaystyle{ cos4\pi=cos(0+4\pi)=cos0}\)
\(\displaystyle{ cos5\pi=cos(\pi+4\pi)=cos\pi}\)
\(\displaystyle{ ctg\frac{3}{2}\pi=ctg\frac{1}{2}\pi}\)