równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Loony04
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 6 mar 2011, o 17:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 34 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Loony04 »

\(\displaystyle{ \sin ^{2}x - 3\cos x - 3 = 0}\)

Jak to zrobić? Ja zamieniłem pierwszego \(\displaystyle{ \sin ^{2}x}\) z jedynki żeby miec cosinus, potem zmienna t i funkcja kwadratowa ale delta brzydka wyszła 17.

Edit:
Mój błąd.... Delta wynosi 1 bo zapomniałem o minusie na początku. Już wszystko jasne. Potem \(\displaystyle{ \cos x = -1}\) i dalej wiadomo.

Edit2: @Down: Tak, za szybko to zrobiłem i przepisałem minusa z początku przy podstawianiu zmiennej T.
Ostatnio zmieniony 6 lut 2015, o 02:40 przez Loony04, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Chewbacca97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 120 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Chewbacca97 »

Gdzieś byka masz. Delta wynosi \(\displaystyle{ 1}\)

\(\displaystyle{ \sin ^{2}x - 3\cos x - 3 = 0 \Leftrightarrow -\cos^{2}x - 3\cos x -2 = 0}\)
ODPOWIEDZ