Wyznacz \(\displaystyle{ tg}\), \(\displaystyle{ sin}\), \(\displaystyle{ cos}\), jeżeli \(\displaystyle{ ctg = 5}\)
x]
Chciałabym by ktoś mi wypisał odpowiedź tak bym zrozumiała.
Wyznacz tg, sin i cos, jeżeli...
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Wyznacz tg, sin i cos, jeżeli...
A gdzie argumenty przy funkcjach?
Musi być sinx, cosx itd.
Skorzystaj z:
\(\displaystyle{ tgx=\frac{1}{ctgx}=\frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}=\frac{1}{5}}\)
Z tego:
\(\displaystyle{ 5sinx=cosx}\)
I teraz jedynka tryg.:
\(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x+25sin^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ sinx=\pm\sqrt{\frac{1}{26}}}\)
\(\displaystyle{ cosx=\pm5\sqrt{\frac{1}{26}}}\)
Musi być sinx, cosx itd.
Skorzystaj z:
\(\displaystyle{ tgx=\frac{1}{ctgx}=\frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}=\frac{1}{5}}\)
Z tego:
\(\displaystyle{ 5sinx=cosx}\)
I teraz jedynka tryg.:
\(\displaystyle{ sin^{2}x+cos^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x+25sin^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ sinx=\pm\sqrt{\frac{1}{26}}}\)
\(\displaystyle{ cosx=\pm5\sqrt{\frac{1}{26}}}\)
- Azusa
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 11 paź 2006, o 21:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 8 razy
Wyznacz tg, sin i cos, jeżeli...
ale dlaczego tak ? :}
dlaczego pod pierwiastkiem jest 26 ? skad to sie wzieło ?
dlaczego pod pierwiastkiem jest 26 ? skad to sie wzieło ?
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Wyznacz tg, sin i cos, jeżeli...
\(\displaystyle{ sin^{2}x+25sin^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ 26sin^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x=\frac{1}{26}}\)
\(\displaystyle{ sinx=\pm\sqrt{\frac{1}{26}}}\)
\(\displaystyle{ 26sin^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x=\frac{1}{26}}\)
\(\displaystyle{ sinx=\pm\sqrt{\frac{1}{26}}}\)