witam, proszę o pomoc w tym zadaniu
Rozwiąż graficznie równanie \(\displaystyle{ f(x)=g(x)}\) oraz nierówność \(\displaystyle{ f(x)<g(x)}\) w przedziale \(\displaystyle{ <0;2 \pi >}\).
\(\displaystyle{ a) f(x)= \tg x \ldots
g(x)= - \frac{4}{3 \pi } x + \frac{4}{3}}\)
W odpowiedzi należy podać msc przecięcia. Narysowałam ten wykres i wyszły mi 3 miejsca w których te dwie osie się przecinają. Wiem, że jednym z tych miejsc jest \(\displaystyle{ \pi}\) lecz nie mam pojęcia jak wyznaczyć pozostałe dwa?
Taki sam problem mam z tym przykładem
\(\displaystyle{ b) f(x)= \sin x \ldots
g(x)=- \frac{3}{5 \pi }x + \frac{3}{5}}\)
rozwiąż graficznie
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 18 paź 2014, o 21:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zielona
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
rozwiąż graficznie
Liczby są tak dobrane żeby to się dało rozwiązać. Z jakich wartości potrafisz policzyć tangens? Podpowiem że w tym pierwszym przykładzie \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) pasuje.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
rozwiąż graficznie
a)
Rysujesz funkcje \(\displaystyle{ f(x)= \tgx}\) i \(\displaystyle{ g(x)=- \frac{4}{3 \pi } x + \frac{4}{3}}\)
Są dwa rozwiązania:
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{4}; \quad x=\pi}\)
Rysujesz funkcje \(\displaystyle{ f(x)= \tgx}\) i \(\displaystyle{ g(x)=- \frac{4}{3 \pi } x + \frac{4}{3}}\)
Są dwa rozwiązania:
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{4}; \quad x=\pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
rozwiąż graficznie
b)
\(\displaystyle{ f(x)= \sin x ; \quad g(x)=- \frac{3}{5 \pi }x + \frac{3}{5}}\)
Rysujesz obie funkcje i z wykresu odczytujesz odcięte punktów przecięcia:
\(\displaystyle{ x_{1}= \frac{\pi}{6}; \quad x_{2}= \pi; \quad x_{3}= \frac{11}{6}\pi}\)-- 4 lut 2015, o 20:54 --
\(\displaystyle{ f(x)= \sin x ; \quad g(x)=- \frac{3}{5 \pi }x + \frac{3}{5}}\)
Rysujesz obie funkcje i z wykresu odczytujesz odcięte punktów przecięcia:
\(\displaystyle{ x_{1}= \frac{\pi}{6}; \quad x_{2}= \pi; \quad x_{3}= \frac{11}{6}\pi}\)-- 4 lut 2015, o 20:54 --
Masz rację, Jarku - narysowałem o jedną gałąź tangensoidy za mało.jarek4700 pisze:Trzy bo jeszcze \(\displaystyle{ \frac{7\pi}{4}}\)