jakby ktoś mógł pomóc to byłbym wdzieczny
\(\displaystyle{ cos(2x-\frac{2}{3}\pi)-1=0}\)
\(\displaystyle{ 2sin(3x-\frac{1}{4}\pi)+2=0}\)
\(\displaystyle{ sin2x-cosx=0}\)
proste równania
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
proste równania
1)
\(\displaystyle{ cos(2x-\frac{2}{3}\pi)=1}\)
\(\displaystyle{ 2x-\frac{2}{3}\pi=2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x=k\pi+\frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ k\in C}\)
\(\displaystyle{ cos(2x-\frac{2}{3}\pi)=1}\)
\(\displaystyle{ 2x-\frac{2}{3}\pi=2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x=k\pi+\frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ k\in C}\)
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
proste równania
Zgodzisz się, że:
\(\displaystyle{ cos(0+2k\pi)=1}\)
w skrócie:
\(\displaystyle{ cos(2k\pi)=1}\)
I mamy:
\(\displaystyle{ cos(2x-\frac{2}{3}\pi)=1}\)
\(\displaystyle{ cos(2x-\frac{2}{3}\pi)=cos(2k\pi)}\)
I teraz:
\(\displaystyle{ 2x-\frac{2}{3}\pi=2k\pi}\)
...
\(\displaystyle{ cos(0+2k\pi)=1}\)
w skrócie:
\(\displaystyle{ cos(2k\pi)=1}\)
I mamy:
\(\displaystyle{ cos(2x-\frac{2}{3}\pi)=1}\)
\(\displaystyle{ cos(2x-\frac{2}{3}\pi)=cos(2k\pi)}\)
I teraz:
\(\displaystyle{ 2x-\frac{2}{3}\pi=2k\pi}\)
...
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
proste równania
2.
\(\displaystyle{ 2sin(3x-\frac{\pi}{4})=-2}\)
\(\displaystyle{ sin(3x-\frac{\pi}{4})=-1}\)
\(\displaystyle{ 3x-\frac{\pi}{4}=\frac{3}{2}\pi+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ 3x=\frac{7}{4}\pi+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{7}{12}\pi+\frac{2}{3}k\pi}\)
\(\displaystyle{ 2sin(3x-\frac{\pi}{4})=-2}\)
\(\displaystyle{ sin(3x-\frac{\pi}{4})=-1}\)
\(\displaystyle{ 3x-\frac{\pi}{4}=\frac{3}{2}\pi+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ 3x=\frac{7}{4}\pi+2k\pi}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{7}{12}\pi+\frac{2}{3}k\pi}\)