równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 6 mar 2007, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 3 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ 2\sin^{2}x + 3\cos(\frac{\Pi }{2} - x) + tg \frac{\Pi}{4} \,=\,0}\)
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
równanie trygonometryczne
cos(pi/2-x)=sinx
Dalej podstawienie za sinx i rozwiązujesz równanie kwadratowe sprawdzasz czy mieszczą się w zakresie 0d -1 do 1, szukasz kąta i finito
Dalej podstawienie za sinx i rozwiązujesz równanie kwadratowe sprawdzasz czy mieszczą się w zakresie 0d -1 do 1, szukasz kąta i finito
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
równanie trygonometryczne
Nu, :
\(\displaystyle{ tg\frac{\pi}{4}=1}\)
\(\displaystyle{ cos(90-x)=sinx}\)
I równanie kwadratowe zostaje,:
\(\displaystyle{ sinx=t}\)
\(\displaystyle{ t\in }\)
\(\displaystyle{ tg\frac{\pi}{4}=1}\)
\(\displaystyle{ cos(90-x)=sinx}\)
I równanie kwadratowe zostaje,:
\(\displaystyle{ sinx=t}\)
\(\displaystyle{ t\in }\)