Witam, przychodzę z zapytaniem odnośnie nierówności.
Wykaż, że dla każdego \(\displaystyle{ x \in R}\) spełniona jest nierówność:
\(\displaystyle{ -1 < \tg \left( \frac{1}{2} - \cos \left( x\right) \right) < 15}\)
O ile lewa strona poszła mi bez problemu, prawa sprawia mały kłopot.
Nierówność z tangensem
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 21 lis 2014, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Nierówność z tangensem
Ostatnio zmieniony 29 sty 2015, o 16:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Nierówność z tangensem
\(\displaystyle{ -1 < \tg\left( \frac{1}{2} - \cos\left( x\right) \right) < 15}\)
To oczywiste. Wystarczy spojrzeć na argument tangensa ( w radianach):
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2} \le \frac{1}{2} - \cos x \le \frac{3}{2}}\)
To oczywiste. Wystarczy spojrzeć na argument tangensa ( w radianach):
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2} \le \frac{1}{2} - \cos x \le \frac{3}{2}}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Nierówność z tangensem
Np. tak: dla \(\displaystyle{ x \in \left( -\frac{\pi}{2} , \frac{\pi}{2} \right)}\) funkcja \(\displaystyle{ \tg x}\) jest rosnąca. Mamy też: \(\displaystyle{ \frac{3}{2} < \frac{11\pi}{24} < \frac{\pi}{2}}\)
Natomiast \(\displaystyle{ \tg \frac{11\pi}{24}=\tg \left( \frac{\pi}{3}+ \frac{\pi}{8}\right)= \frac{\tg \frac{\pi}{3} +\tg \frac{\pi}{8} }{1-\tg \frac{\pi}{3}\tg \frac{\pi}{8}}}\). No a \(\displaystyle{ \tg \frac{\pi}{8}}\) chyba umiesz wyliczyć, znając \(\displaystyle{ \tg \frac{\pi}{4}}\)
A jeśli nie, to tu masz podany wzór, starczy przekształcić: 192951.htm
A dalej jakieś grube szacowanie pierwiastków z dwóch i trzech.
Natomiast \(\displaystyle{ \tg \frac{11\pi}{24}=\tg \left( \frac{\pi}{3}+ \frac{\pi}{8}\right)= \frac{\tg \frac{\pi}{3} +\tg \frac{\pi}{8} }{1-\tg \frac{\pi}{3}\tg \frac{\pi}{8}}}\). No a \(\displaystyle{ \tg \frac{\pi}{8}}\) chyba umiesz wyliczyć, znając \(\displaystyle{ \tg \frac{\pi}{4}}\)
A jeśli nie, to tu masz podany wzór, starczy przekształcić: 192951.htm
A dalej jakieś grube szacowanie pierwiastków z dwóch i trzech.