Nie wiem jak to rozwiązać. Jakby ktoś mógł, to prosze o podanie krok po kroku co trzeba zrobić.
\(\displaystyle{ sin^{2}x-8sinxcosx+7cos^{2}x=0}\)
Z góry dzięki.
Równanie trygonometryczne
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Równanie trygonometryczne
Spróbować zwinąć w jakiś wzór skróconego mnożenia i do postaci iloczynowej:
\(\displaystyle{ \sin^2 x-8\sin x\cos x+7\cos^2 x=(\sin x-4\cos x)^2-9\cos^2 x=\\=(\sin x-7\cos x)(\sin x-\cos x)}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 x-8\sin x\cos x+7\cos^2 x=(\sin x-4\cos x)^2-9\cos^2 x=\\=(\sin x-7\cos x)(\sin x-\cos x)}\)
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Równanie trygonometryczne
Weź na wzór podobne zadanie https://www.matematyka.pl/viewtopic.php? ... ht=#152015