Wyznacz najmniejszą wartość funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 13:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 16 razy
Wyznacz najmniejszą wartość funkcji
Wyznacz najmniejszą wartość funkcji oraz rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ f(x) \le f(2x)}\)
\(\displaystyle{ f(x)=(\tg x+\ctg x)^2}\)
\(\displaystyle{ f(x)=(\tg x+\ctg x)^2}\)
Ostatnio zmieniony 26 sty 2015, o 20:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Wyznacz najmniejszą wartość funkcji
\(\displaystyle{ \tg x + \ctg x = \frac{\sin^{2} x + \cos^{2} x}{\sin x \cdot \cos x}= \frac{1}{\sin x \cdot \cos x} \ge 2}\)
Skorzystaj z nierówności \(\displaystyle{ a^{2}+b^{2} \ge 2ab}\).
Skorzystaj z nierówności \(\displaystyle{ a^{2}+b^{2} \ge 2ab}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznacz najmniejszą wartość funkcji
Z czego ta ostatnia nierówność ?Zahion pisze:\(\displaystyle{ \tg x + \ctg x = \frac{\sin^{2} x + \cos^{2} x}{\sin x \cdot \cos x}= \frac{1}{\sin x \cdot \cos x} \ge 2}\)
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Wyznacz najmniejszą wartość funkcji
Racja, wskazówka nie na miejscu i tym bardziej nieprawdziwa jeśli iloczyn w mianowniku jest ujemny. Dziękuje za poprawę.
Aczkolwiek można to szybko poprawić, mianowicie
\(\displaystyle{ (\tg x+\ctg x)^2 = (\tg ^{2} x +\ctg ^{2} x) + 2 = \frac{\sin ^{2} x}{\cos ^{2} x}+ \frac{\cos ^{2} x}{\sin ^{2} x} + 2 \ge 4}\)
Korzystając z tej samej nierówności. Tym razem mamy pewność, że liczby są dodatnie.
Aczkolwiek można to szybko poprawić, mianowicie
\(\displaystyle{ (\tg x+\ctg x)^2 = (\tg ^{2} x +\ctg ^{2} x) + 2 = \frac{\sin ^{2} x}{\cos ^{2} x}+ \frac{\cos ^{2} x}{\sin ^{2} x} + 2 \ge 4}\)
Korzystając z tej samej nierówności. Tym razem mamy pewność, że liczby są dodatnie.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2015, o 21:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 13:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 16 razy
Wyznacz najmniejszą wartość funkcji
Dziękuję za poprzednie wskazówki
Po wyliczeniu dochodzę do nierówności \(\displaystyle{ \left( \sin ^2x-\cos ^2x \right) ^2 \ge 0}\)
i co dalej?????
Po wyliczeniu dochodzę do nierówności \(\displaystyle{ \left( \sin ^2x-\cos ^2x \right) ^2 \ge 0}\)
i co dalej?????
Ostatnio zmieniony 27 sty 2015, o 10:53 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Wyznacz najmniejszą wartość funkcji
Dalej tak: zauważasz, że ta nierówność jest spełniona dla wszystkich iksów (dlaczego?), i żePo wyliczeniu dochodzę do nierówności \(\displaystyle{ \left( \sin ^2x-\cos ^2x \right) ^2 \ge 0}\)
i co dalej?????[/latex]
\(\displaystyle{ \sin ^2x-\cos ^2x =-\cos 2x}\)
I lecisz dalej...
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Wyznacz najmniejszą wartość funkcji
To prawda. Wynika ona z początkowego równania, a więc z tego, że muszą istnieć funkcje \(\displaystyle{ \tg x}\) i \(\displaystyle{ \ctg x}\)