cześć, powtarzałam materiał do spr z trygonometrii [2 l.o.] i trafiłam na typ zadań, z którymi jakoś daję radę, ale z wykresu
dobra, chodzi o coś takiego
mam dany sinus kąta i założenie, do której ćw kąt należy i chcę po prostu obliczyć kąt [dla wszystkich 3 przedziałów,- bez pierwszego rzecz jasna]
\(\displaystyle{ \sin =\frac{\sqrt{3}}{2}}\) , \(\displaystyle{ \alpha\in (\frac{\pi}{2},\pi)}\) i kolejno \(\displaystyle{ \alpha\in (\pi,\frac{3\pi}{2})}\) i \(\displaystyle{ \alpha\in (\frac{3\pi}{2},2\pi)}\)
zdaję sobie sprawę, że to kwestia jakiegoś wzoru i dla większości z was tutaj to jak dwa i dwa
dlatego z góry dzięki za pomoc
Poprawiłem temat. luka52
Równanie trygonometrczyne
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Równanie trygonometrczyne
\(\displaystyle{ sin(\pi+\alpha)=-sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ sin(\frac{3\pi}{2}+\alpha)=-cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ sin(\frac{3\pi}{2}+\alpha)=-cos\alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 24 lut 2006, o 10:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sqq
- Podziękował: 5 razy
Równanie trygonometrczyne
...
no wiem, znam te wzory, wytłumacz mi po kolei jak wyliczać alfe!
ok, chyba nie tolerujecie takiej głupoty, co?
no wiem, znam te wzory, wytłumacz mi po kolei jak wyliczać alfe!
ok, chyba nie tolerujecie takiej głupoty, co?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Równanie trygonometrczyne
"Taką" akurat tolerujemy, ale nie wszyscy są na forum 24h, więc czasami trzeba poczekaćvirusssss pisze:ok, chyba nie tolerujecie takiej głupoty, co?
\(\displaystyle{ \sin x=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
patrzysz do tablic (albo pamiętasz) i masz \(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{3}= \frac{\sqrt{3}}{2}\Rightarrow x_0=\frac{\pi}{3}}\). Teraz korzystasz z tych wzorów (jeszcze z tego: \(\displaystyle{ \sin x=\sin (\pi-x)}\))