Obliczanie wartości wyrażenie z arctg

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
aspergerowicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 16 gru 2014, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Obliczanie wartości wyrażenie z arctg

Post autor: aspergerowicz »

Nie wiem jak się za to zabrać.
\(\displaystyle{ \cos \left( 2\arctan 3 \right)}\)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2015, o 10:54 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
szw1710

Obliczanie wartości wyrażenie z arctg

Post autor: szw1710 »

Niech \(\displaystyle{ x=\arctg 3}\). Wtedy \(\displaystyle{ 9=\tg^2 x=\frac{1-\cos^2 x}{\cos^2 x}}\) i dochodzimy do równania liniowego (tak, nie kwadratowego). Wobec \(\displaystyle{ \cos 2x=2\cos^2 x-1}\) mamy rozwiązanie.

Ćwiczenie Oblicz \(\displaystyle{ \sin(\arctg 2)}\).
aspergerowicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 16 gru 2014, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Obliczanie wartości wyrażenie z arctg

Post autor: aspergerowicz »

Nie zabardzo chciało mi to wyjść i znalazłem wzór, który widziałe pierwszy raz na oczy, a mianowicie:
\(\displaystyle{ \arctan x=\arcsin \sqrt{ \frac{x^2}{1+x^2} }}\) i z tego obliczyłem i wyszedł dobry wynik.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2015, o 10:57 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
szw1710

Obliczanie wartości wyrażenie z arctg

Post autor: szw1710 »

Kontynuując mój wątek masz \(\displaystyle{ 9\cos^2 x=1-\cos^2 x}\), czyli \(\displaystyle{ 10\cos^2 x=1}\), więc \(\displaystyle{ \cos^2 x=0.1}\). Dlatego \(\displaystyle{ \cos 2x=2\cdot 0.1-1=-0.8}\), a o to nam chodziło.
ODPOWIEDZ