Udowodnij, że jeśli \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) są kątami ostrymi pewnego trójkąta prostokątnego, to
\(\displaystyle{ \sin 2 \alpha +\sin 2 \beta =4\sin \alpha \sin \beta}\)
Czy to rozwiązanie jest oprawne:
\(\displaystyle{ \sin 2 \alpha +\sin 2 \beta =2\sin \alpha \cos \alpha +2\sin \alpha \cos \alpha=2\sin \alpha \sin \beta +2\sin \beta \sin \alpha = 4\sin \alpha \sin \beta}\)
Udowodnij równość dla kątów w trójkącie prostokątnym.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 12 lut 2014, o 17:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 6 razy
Udowodnij równość dla kątów w trójkącie prostokątnym.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2015, o 20:45 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapi
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapi
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Udowodnij równość dla kątów w trójkącie prostokątnym.
Ono jest poprawne do tego miejsca: \(\displaystyle{ \sin 2 \alpha +\sin 2 \beta =2\sin \alpha \cos \alpha+\dots}\).
Ostatnio zmieniony 24 sty 2015, o 20:45 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 12 lut 2014, o 17:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 6 razy
Udowodnij równość dla kątów w trójkącie prostokątnym.
a dalej przecież \(\displaystyle{ \alpha + \beta =90}\), czyli \(\displaystyle{ \beta=90- \alpha}\) a \(\displaystyle{ \cos \alpha =\sin(90- \alpha)}\) czyli \(\displaystyle{ \sin \beta}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Udowodnij równość dla kątów w trójkącie prostokątnym.
Może skorzystaj ze wzoru na sumę sinusów:
\(\displaystyle{ \sin x \pm \sin y = 2 \sin \frac {x \pm y} 2 \cdot \cos \frac {x \mp y } 2}\)
\(\displaystyle{ \sin x \pm \sin y = 2 \sin \frac {x \pm y} 2 \cdot \cos \frac {x \mp y } 2}\)
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Udowodnij równość dla kątów w trójkącie prostokątnym.
Wg mnie poprawne rozw. tylko literówka się przytrafiła w jednym miejscu i stąd nieporozumienie
\(\displaystyle{ \sin2\alpha+\sin2\beta=2\sin\alpha\cdot \underbrace{\cos\alpha}_{\sin\beta}+2\sin\beta\cdot\underbrace{\cos\beta}_{\sin\alpha}=2\sin\alpha\cdot\sin\beta+2\sin\beta\cdot\sin\alpha=4\sin\alpha\cdot\sin\beta}\)
\(\displaystyle{ \sin2\alpha+\sin2\beta=2\sin\alpha\cdot \underbrace{\cos\alpha}_{\sin\beta}+2\sin\beta\cdot\underbrace{\cos\beta}_{\sin\alpha}=2\sin\alpha\cdot\sin\beta+2\sin\beta\cdot\sin\alpha=4\sin\alpha\cdot\sin\beta}\)