Wykres funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 19 paź 2011, o 12:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Wykres funkcji trygonometrycznej
Naszkicuj wykres funkcji\(\displaystyle{ f(x) = \cos 2\pi x}\) i rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ f(x) \ge 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Wykres funkcji trygonometrycznej
Toleslaw, spróbuj sobie uświadomić, jak na podstawowe funkcje trygonometryczne wpływa mnożenie argumentu przez jakąś liczbę, czyli rozważ funkcję \(\displaystyle{ y=\cos kx}\) ze względu na \(\displaystyle{ k}\). Dojdziesz z pewnością do wniosku, że \(\displaystyle{ k}\) wpływa na częstotliwość, czy też okres funkcji cosinus. Im większe \(\displaystyle{ k}\), tym krótszy okres, czyli większa częstotliwość.
Twoja funkcja \(\displaystyle{ f(x) = \cos 2\pi x}\) ma okres \(\displaystyle{ T=......}\)
Twoja funkcja \(\displaystyle{ f(x) = \cos 2\pi x}\) ma okres \(\displaystyle{ T=......}\)