Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta x wiedząc, że:
a)sinx=0,6 i x jest kątem ostrym;
b)cosx=1/7 i x ε (3/2;2Π)
c)tgx=2 i x ε (pi;3/2Π)
No to tyle Nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić więc pięknie proszę Was o pomoc Dzięki!
ps. nie wiem czy ten znak "ε" oznacza należy, ale w każdym razie taki był mój zamysł
Funkcje trygonometryczne kąta x ;)
- magdabp
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 29 razy
Funkcje trygonometryczne kąta x ;)
\(\displaystyle{ sinx=\frac{6}{10}}\)
\(\displaystyle{ sin^2x=\frac{36}{100}}\)
\(\displaystyle{ cos^2x=1-\frac{36}{100}}\)
\(\displaystyle{ cos^2x=\frac{64}{100}}\)
\(\displaystyle{ cosx=\frac{8}{10}}\)
\(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx} = \frac{6}{10} * \frac{10}{8} = \frac{6}{8}}\)
\(\displaystyle{ ctgx=\frac{8}{6}}\)
w następnych przykładach robisz podobnie..pamiętając o znakach...(w pierwszej ćwiartce wszystkie są dodatnie, w drugiej tylko sinus...itd.)
\(\displaystyle{ sin^2x=\frac{36}{100}}\)
\(\displaystyle{ cos^2x=1-\frac{36}{100}}\)
\(\displaystyle{ cos^2x=\frac{64}{100}}\)
\(\displaystyle{ cosx=\frac{8}{10}}\)
\(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx} = \frac{6}{10} * \frac{10}{8} = \frac{6}{8}}\)
\(\displaystyle{ ctgx=\frac{8}{6}}\)
w następnych przykładach robisz podobnie..pamiętając o znakach...(w pierwszej ćwiartce wszystkie są dodatnie, w drugiej tylko sinus...itd.)