Obliczanie funkcji cyklometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Majkello
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 26 lis 2014, o 09:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Obliczanie funkcji cyklometrycznej

Post autor: Majkello »

Witam. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć co w podanym przykładzie zrobiłem źle?

\(\displaystyle{ 2 \arcsin \frac{ \sqrt{3} }{2} - \frac{3}{4} \arccos \frac{1}{2}}\)


Obliczam to analizując tabelkę.
\(\displaystyle{ \arcsin \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{ \pi }{3}}\)
\(\displaystyle{ 2 \arcsin \frac{ \sqrt{3} }{2} = 2 \cdot \frac{ \pi }{3} = \frac{2 \pi }{3}}\)
I druga 'strona':
\(\displaystyle{ \arccos \frac{1}{2} = \frac{ \pi }{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{4} \arccos \frac{1}{2} = \frac{3}{4} \cdot \frac{ \pi }{3} = \frac{ \pi }{4}}\)

Czyli wychodzi:
\(\displaystyle{ \frac{2 \pi }{3} - \frac{ \pi }{4}}\)


Jednak wynik nie zgadza się z odpowiedzią.
(sprowadziłem do wspólnego mianownika i nadal się nie zgadza)



Z góry dziękuje za wszystkie odp i pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 23 sty 2015, o 19:26 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Obliczanie funkcji cyklometrycznej

Post autor: mortan517 »

Twój wynik jest poprawny.
Majkello
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 26 lis 2014, o 09:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Obliczanie funkcji cyklometrycznej

Post autor: Majkello »

Czyli w takim razie podane odpowiedzi są błędne.

Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ