\(\displaystyle{ \sin x + \cos x = 1}\)
Ja spróbowałem to zrobić tak
\(\displaystyle{ 2\sin \frac{x}{2} \cos \frac{x}{2} + (1 -2\sin^{2} \frac{x}{2} ) =1}\)
\(\displaystyle{ 2\sin \frac{x}{2} \cos \frac{x}{2} = 2\sin^{2} \frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos \frac{x}{2} = \sin \frac{x}{2}}\)
Gdzieś tutaj jest jakiś błąd, mógłby go ktoś wskazać?
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 10 sty 2015, o 12:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
Równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 22 sty 2015, o 08:00 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Równanie trygonometryczne
Dzielenie przez \(\displaystyle{ \sin\frac{x}{2}}\). Czy zawsze można je wykonać?
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 10 sty 2015, o 12:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
Równanie trygonometryczne
Ok rozumiem jak 0 to nie czyli muszę to inaczej sprawdzić .
Jednak może być też druga opcja taka jak ja mam i sinus i cosinus są równe dla \(\displaystyle{ 45+ 2k \pi i 225 +2k \pi}\) , i wtedy mi wychodzi \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} +4k \pi i \frac{5 \pi }{2} +4k \pi}\) a powinno \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} + 2k \pi}\). Gdzie tutaj jest błąd ??
Jednak może być też druga opcja taka jak ja mam i sinus i cosinus są równe dla \(\displaystyle{ 45+ 2k \pi i 225 +2k \pi}\) , i wtedy mi wychodzi \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} +4k \pi i \frac{5 \pi }{2} +4k \pi}\) a powinno \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} + 2k \pi}\). Gdzie tutaj jest błąd ??
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Równanie trygonometryczne
Spróbuj tak:
1)
\(\displaystyle{ \sin x + \cos x = 1}\)
Pomnóż obie strony równania przez \(\displaystyle{ \sin x - \cos x}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 x-\cos^2 x =\sin x - \cos x}\)
Dodaj do tego stronami równanie 1) i skorzystaj z jedynki trygonometrycznej.
\(\displaystyle{ \sin^2 x-\cos^2 x +1=2 \sin x}\)
\(\displaystyle{ 2\sin^2x=2\sin x}\)
\(\displaystyle{ \sin^2x=\sin x \ \Rightarrow \ \sin x =0 \vee \sin x = 1}\)
Dalej już jest trywialnie...
1)
\(\displaystyle{ \sin x + \cos x = 1}\)
Pomnóż obie strony równania przez \(\displaystyle{ \sin x - \cos x}\)
\(\displaystyle{ \sin^2 x-\cos^2 x =\sin x - \cos x}\)
Dodaj do tego stronami równanie 1) i skorzystaj z jedynki trygonometrycznej.
\(\displaystyle{ \sin^2 x-\cos^2 x +1=2 \sin x}\)
\(\displaystyle{ 2\sin^2x=2\sin x}\)
\(\displaystyle{ \sin^2x=\sin x \ \Rightarrow \ \sin x =0 \vee \sin x = 1}\)
Dalej już jest trywialnie...
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin{x}+\sin{\left( \frac{\pi}{2}-x \right) }=2\sin{ \frac{x+\frac{\pi}{2}-x}{2} }\cos{ \frac{x-\left( \frac{\pi}{2}-x \right) }{2} }\\
= \sqrt{2}\cos{\left(x-\frac{\pi}{4}\right) } \\}\)
= \sqrt{2}\cos{\left(x-\frac{\pi}{4}\right) } \\}\)