Równanie trygonometryczne, brak jednego rozwiązania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pietrowicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 6 lis 2013, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Równanie trygonometryczne, brak jednego rozwiązania

Post autor: pietrowicz »

Jak poprawnie rozwiązać równanie:

\(\displaystyle{ \sin \theta = \cos \frac{\theta}{2}}\)

Mógłbym zamienić sinusa na:

\(\displaystyle{ \cos \left( \theta + \frac{\pi}{2} \right)}\)

ale to i tak daje mi tylko jedno rozwiązanie, a wiem że powinny wyjść co najmniej dwa.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2015, o 20:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Równanie trygonometryczne, brak jednego rozwiązania

Post autor: SidCom »

weź \(\displaystyle{ \theta \equiv 2t}\)
\(\displaystyle{ \sin 2t=\cos t}\) itd.
GluEEE
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 924
Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy

Równanie trygonometryczne, brak jednego rozwiązania

Post autor: GluEEE »

\(\displaystyle{ \sin{2t}=2\sin{t}\cos{t}}\)
pietrowicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 6 lis 2013, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Równanie trygonometryczne, brak jednego rozwiązania

Post autor: pietrowicz »

Ok dzięki, już wiem gdzie miałem błąd, są 3 odpowiedzi. Już sobie poradziłem )
ODPOWIEDZ