Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 25 lis 2013, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \sin \left( 3x- \frac{\pi}{2} \right) +\cos 6x=4\sin \frac{5}{6} \pi}\)
Ostatnio zmieniony 20 sty 2015, o 12:16 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Rozwiąż równanie
Tu zastosuj wzory redukcyjne:
\(\displaystyle{ \sin\left( 3x- \frac{\pi}{2}\right)= ...}\)
Tu na \(\displaystyle{ \cos 2x}\):
\(\displaystyle{ \cos6x= ....}\)
Zauważ też, że
\(\displaystyle{ \sin \frac{5}{6} \pi= \sin \frac{\pi}{6}= ....}\)
\(\displaystyle{ \sin\left( 3x- \frac{\pi}{2}\right)= ...}\)
Tu na \(\displaystyle{ \cos 2x}\):
\(\displaystyle{ \cos6x= ....}\)
Zauważ też, że
\(\displaystyle{ \sin \frac{5}{6} \pi= \sin \frac{\pi}{6}= ....}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 25 lis 2013, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż równanie
Czy korzystając z wzorów redukcyjnych dla funkcji \(\displaystyle{ \sin(3x- \frac{\pi}{2} )}\) nie muszę założyć, że \(\displaystyle{ 3x \in \left(0; \frac{\pi}{2}\right)}\)?
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy