Równanie trygonometryczne z cechą

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Hendra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 18 sty 2015, o 23:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 3 razy

Równanie trygonometryczne z cechą

Post autor: Hendra »

Witam!
Mam do rozwiązania takie równanie:
\(\displaystyle{ \sin\left[ \frac{ \pi }{x} \right] = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Doszedłem do tego (podam tylko jedno rozwiązanie):
\(\displaystyle{ \left[ \frac{\pi}{x} \right]= \frac{\pi}{4}+2k\pi, k \in C}\)
Dalej trzeba ułożyć nierówność? Jak ją rozwiązać ze względu na znak x?
Z góry dziękuję za pomoc!
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Równanie trygonometryczne z cechą

Post autor: kerajs »

Aby równanie było spełnione to argument sinusa musi być niewymierny:
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{2} \Rightarrow \left( \alpha _{1} = \pi \left( \frac{ 1 }{4}+k2 \right) \vee \alpha _{2} = \pi \left( \frac{ 3 }{4}+k2 \right) \right)}\)
A Twój jest całkowity.
Wniosek: brak rozwiązania.
Awatar użytkownika
Hendra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 18 sty 2015, o 23:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 3 razy

Równanie trygonometryczne z cechą

Post autor: Hendra »

Dziękuję bardzo! Już się rozjaśniło.
Czyli aby takie równania miały rozwiązania muszą być one postaci:
\(\displaystyle{ \sin\left[ \frac{ \pi }{x} \right] =1 \vee \sin\left[ \frac{ \pi }{x} \right]=0 \vee \sin\left[ \frac{ \pi }{x} \right]=-1}\)?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Równanie trygonometryczne z cechą

Post autor: kerajs »

Hendra pisze: Dziękuję bardzo! Już się rozjaśniło.
Chyba mnie nie zrozumiałaś. Napisałem, że równanie z pierwszego postu jest spełnione tylko dla niewymiernych kątów o w postaci którą przedstawiłem . A ta niewymierność wynika z iloczynu liczby niewymiernej (pi) i wymiernej (ułamek zwykły + całkowita)co daje liczbe niewymierną'
A ty masz kąty będące liczbami całkowitymi wiec nie niewymiernymi.
Hendra pisze:Czyli aby takie równania miały rozwiązania muszą być one postaci:
\(\displaystyle{ \sin\left[ \frac{ \pi }{x} \right] =1 \vee \sin\left[ \frac{ \pi }{x} \right]=0 \vee \sin\left[ \frac{ \pi }{x} \right]=-1}\)?
Powyższe rozumpwanie sprawia że pierwsze i trezcie równanie nie ma rozwiazania, Drugie spełnione jest tylko dla kąta równego zero
\(\displaystyle{ \left| \frac{ \pi }{x} \right| =0 \Rightarrow x> \pi}\)
Awatar użytkownika
Hendra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 18 sty 2015, o 23:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 3 razy

Równanie trygonometryczne z cechą

Post autor: Hendra »

Ale w równaniu:
\(\displaystyle{ \sin\left[ \frac{\pi}{x} \right] =0}\)
rozwiązanie mamy postaci:
\(\displaystyle{ \left[ \frac{\pi}{x} \right] =k\pi,k \in C}\)
czyli po prawej stronie niewymierna i całkowita daje niewymierną.
Gdzie źle myślę?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Równanie trygonometryczne z cechą

Post autor: kerajs »

Hendra pisze:Gdzie źle myślę?
Myślisz bardzo dobrze. Tu masz nieskończenie wiele liczb niewymiernych dla różnych k, ale ... dla \(\displaystyle{ k=0}\) jest jedna jedyna liczba wymierna czyli zero. A to już Ci napisałem w poprzednim poscie.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2015, o 12:14 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
Hendra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 18 sty 2015, o 23:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 3 razy

Równanie trygonometryczne z cechą

Post autor: Hendra »

Myślisz bardzo dobrze. Tu masz nieskończenie wiele liczb niewymiernych dla różnych k, ale ... dla k=0 jest jedna jedyna liczba wymierna czyli zero. A to już Ci napisałem w poprzednim poscie.
Dziękuję bardzo! Teraz stało się wszystko jasne
Czyli jednym słowem gdy dodajemy jakieś niewymierności postaci \(\displaystyle{ \frac{x\pi}{y}}\) równania tego typu rozwiązań nie mają?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Równanie trygonometryczne z cechą

Post autor: kerajs »

Równania typu :
\(\displaystyle{ \left[ f(x)\right] = \frac{a}{b} \pi}\) dla \(\displaystyle{ a,b \in W \setminus \left\{ 0\right\}}\)
nie mają rozwiązania bo wartości lewej i prawej strony należą do dwóch rozłącznych zbiorów, tj do liczb całkowitych i niewymiernych.
Awatar użytkownika
Hendra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 18 sty 2015, o 23:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 3 razy

Równanie trygonometryczne z cechą

Post autor: Hendra »

Bardzo dziękuję!
Już wiem jak takie rzeczy rozwiązywać. Super wytłumaczone
ODPOWIEDZ