Wyznaczanie dziedziny

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
edzia96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 10 wrz 2013, o 17:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 44 razy

Wyznaczanie dziedziny

Post autor: edzia96 »

Nie wiem jak do końca to obliczyć:

Wyznacz dziedzinę funkcji.
\(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{sin^{2}x-cos^{2}x+ \frac{\sqrt{3}}{2}}}\)

1. \(\displaystyle{ x \in <-1;1>}\)
2. \(\displaystyle{ {sin^{2}x-cos^{2}x+ \frac{\sqrt{3}}{2} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ {sin^{2}x-1+sin^{2}x+ \frac{\sqrt{3}}{2} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x \ge \frac{2- \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ sinx \ge \frac{\sqrt{2- \sqrt{3}} }{2} \vee sinx \le -\frac{\sqrt{2- \sqrt{3}} }{2}}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wyznaczanie dziedziny

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ \cos^2x-\sin^2x=\cos 2x}\)
ODPOWIEDZ