Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
Nie korzystając z rachunku różniczkowego, wyznaczyć dziedzinę i zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{4}{sinx+2cosx+3}}\)
trygonometria , zbiór wartości
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
trygonometria , zbiór wartości
zauwarz ze najwieksza wartosc bedzie dla cosx=1 a ajmniejsza dla cosx=-1 po podstwiaj sobie wartosci graniczne pokombinuj ;D
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
trygonometria , zbiór wartości
greey10 niestety nie masz racji...
wsk:
\(\displaystyle{ \sin x + 2\cos x =\\
= \sqrt{2^{2} + 1^{2}} ft(\frac{1}{\sqrt{2^{2} + 1^{2}}}\sin x + \frac{2}{\sqrt{2^{2} + 1^{2}}}\cos x\right) = \\
= \sqrt{5}(\cos \varphi \sin x + \sin \varphi \cos x) = \\
= \sqrt{5}\sin (x + \varphi)}\)
itd...
wsk:
\(\displaystyle{ \sin x + 2\cos x =\\
= \sqrt{2^{2} + 1^{2}} ft(\frac{1}{\sqrt{2^{2} + 1^{2}}}\sin x + \frac{2}{\sqrt{2^{2} + 1^{2}}}\cos x\right) = \\
= \sqrt{5}(\cos \varphi \sin x + \sin \varphi \cos x) = \\
= \sqrt{5}\sin (x + \varphi)}\)
itd...
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy