Witam, serdecznie proszę o pomoc w rozwiązaniu równania trygonometrycznego:
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{\pi}{6} \right) + \sin \left( x \right) = \sin \left( \frac{ \pi }{6} + x \right)}\)
Na oko widzę, że rozwiązaniem będzie \(\displaystyle{ x=0}\), prawdopodobnie coś jeszcze; nie mam niestety pomysłu jak to policzyć. Jakieś wskazówki?
Równanie trygonometryczne.
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Równanie trygonometryczne.
Tak też myślałem, ale jak to pociągnąć dalej?
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{\pi}{6} \right) + \sin \left( x \right) = \sin \left( \frac{ \pi }{6} + x \right)
2\sin \left( \frac{\pi}{12} + \frac{x}{2} \right) \cos \left( \frac{\pi}{12} - \frac{x}{2} \right) = \sin \left( \frac{ \pi }{6} + x \right)}\)
Czyżbym miał wykorzystać to, że argument sinusa po prawej stronie jest dwa razy większy od argumentu sinusa po lewej?
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{\pi}{6} \right) + \sin \left( x \right) = \sin \left( \frac{ \pi }{6} + x \right)
2\sin \left( \frac{\pi}{12} + \frac{x}{2} \right) \cos \left( \frac{\pi}{12} - \frac{x}{2} \right) = \sin \left( \frac{ \pi }{6} + x \right)}\)
Czyżbym miał wykorzystać to, że argument sinusa po prawej stronie jest dwa razy większy od argumentu sinusa po lewej?
Ostatnio zmieniony 14 sty 2015, o 17:44 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Równanie trygonometryczne.
Sorki, przeoczyłem.
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{\pi}{6} \right) + \sin \left( x \right) = \sin \left( \frac{ \pi }{6} + x \right)}\)
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{\pi}{6} \right) + \sin \left( x \right) = \sin \left( \frac{ \pi }{6} \right)\cos \left ( x \right) + \cos \left( \frac{ \pi }{6} \right)\sin\left ( x \right)}\)
Co z tym teraz? Przechodzę na wartości i zrzucam na jedną stronę? Nie za bardzo widzę jak miałoby to coś dać.
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{\pi}{6} \right) + \sin \left( x \right) = \sin \left( \frac{ \pi }{6} + x \right)}\)
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{\pi}{6} \right) + \sin \left( x \right) = \sin \left( \frac{ \pi }{6} \right)\cos \left ( x \right) + \cos \left( \frac{ \pi }{6} \right)\sin\left ( x \right)}\)
Co z tym teraz? Przechodzę na wartości i zrzucam na jedną stronę? Nie za bardzo widzę jak miałoby to coś dać.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Równanie trygonometryczne.
\(\displaystyle{ \sin\left( \frac{\pi}{6} \right)}\) oraz \(\displaystyle{ \cos\left( \frac{\pi}{6} \right)}\) to konkretne liczby które jesteś w stanie wskazać.
+ jedynka trygonometryczna np.
+ jedynka trygonometryczna np.
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Równanie trygonometryczne.
\(\displaystyle{ \frac {1}{2} + \sin \left ( x \right) = \frac {1}{2}\cos \left (x \right) + \frac {\sqrt{3}}{2}\sin \left (x \right)}\)
Jak mam zastosować jedynkę? Podnieść obustronnie do kwadratu?
Jak mam zastosować jedynkę? Podnieść obustronnie do kwadratu?