\(\displaystyle{ \sin^{2}{16^o}+\cos{46^o} \cos{14^o}}\)
Dziękuję.
Obliczyć dość trudne wyrażenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Obliczyć dość trudne wyrażenie.
Wskazówka:
\(\displaystyle{ \sin 16^o= \sin \left( 30^o-14^o \right) \\
\cos 46^o = \cos \left( 60^0-14^o \right)}\)
i wzory na sinus i kosinus różnicy kątów.
Wyjdzie chyba \(\displaystyle{ \frac 34}\).
Q.
\(\displaystyle{ \sin 16^o= \sin \left( 30^o-14^o \right) \\
\cos 46^o = \cos \left( 60^0-14^o \right)}\)
i wzory na sinus i kosinus różnicy kątów.
Wyjdzie chyba \(\displaystyle{ \frac 34}\).
Q.