kąt przecięcia się przekątnych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
edzia96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 10 wrz 2013, o 17:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 44 razy

kąt przecięcia się przekątnych

Post autor: edzia96 »

Oblicz przybliżoną miarę kąta między przekątnymi prostokąta, w którym dł. jednego z boków stanowi 75% drugiego boku.

policzyłam już przekątną
\(\displaystyle{ x}\) - długość dłuższego boku
\(\displaystyle{ d= \frac{5}{4}x}\)
kąt przecięcia oznaczyłam jako \(\displaystyle{ \alpha}\)
dorysowałam w jednym z powstałych trójkątów wysokość...
przez to moje \(\displaystyle{ \alpha =2 \beta}\)
\(\displaystyle{ \sin \beta= \frac{3}{8} \cdot \frac{8}{10}= \frac{3}{10}}\)
i co dalej?
Ostatnio zmieniony 11 sty 2015, o 16:42 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

kąt przecięcia się przekątnych

Post autor: Zahion »

Możesz tak
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \sin 2 \beta = 2\sin \beta \cos \beta}\)
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

kąt przecięcia się przekątnych

Post autor: SidCom »

tw. kosinusów daje zaleźność \(\displaystyle{ \cos \alpha = 7/25}\) stąd \(\displaystyle{ \alpha \approx 74^{ \circ}}\)

ale jest też drugi kąt \(\displaystyle{ 180^{\circ} - \alpha}\)
ODPOWIEDZ