Zadanie pewnie jest banalne... ale jak na razie moje próby nie mają skutku...
kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym, a \(\displaystyle{ \sin \alpha +\cos \alpha = \frac{4}{3}}\)
Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha}\)
próbowałam zdziałać coś z jedynki trygonometrycznej, ale pod pierwiastkiem mam za dużo niewiadomych:
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha = \sqrt{1-\cos^{2} \alpha -\sin^{2} \alpha +\sin^{2} \alpha \cos^{2} \alpha }}\)
Wartość wyrażenia. Suma dwóch funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 10 wrz 2013, o 17:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 44 razy
Wartość wyrażenia. Suma dwóch funkcji
Ostatnio zmieniony 10 sty 2015, o 20:38 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 481
- Rejestracja: 13 lip 2011, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sucha/Wrocław
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 62 razy
Wartość wyrażenia. Suma dwóch funkcji
Podnieś sobie \(\displaystyle{ \sin \alpha +\cos \alpha = \frac{4}{3}}\) do kwadratu i skorzystaj z jedynki trygonometrycznej.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2015, o 20:38 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.