Witam, mam problem z poniższą nierównością trygonomoetryczną
\(\displaystyle{ \sin \left( 8x+7 \right) +\cos \left( 11x+6 \right) =0}\)
Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc, bo na prawdę nie mam pomysłu jak sie z to zabrać
nietypowe równanie trygonometryczna sin+cos
nietypowe równanie trygonometryczna sin+cos
Ostatnio zmieniony 11 sty 2015, o 16:41 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
nietypowe równanie trygonometryczna sin+cos
To przecież nie jest nierówność, lecz równanie.
Rozwiązanie na hiperpałę:
\(\displaystyle{ \cos(11x+6)=\sin \left( \frac{\pi}{2}-11x-6\right)}\) i wzór na sumę sinusów.
Rozwiązanie na hiperpałę:
\(\displaystyle{ \cos(11x+6)=\sin \left( \frac{\pi}{2}-11x-6\right)}\) i wzór na sumę sinusów.