Dla jakich k rówanie
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 23 kwie 2007, o 18:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: okolice Kielc
Dla jakich k rówanie
Dla jakich k rówanie nie ma rozwiązania \(\displaystyle{ sin 3x= \frac{k^2-3k+2}{k^2-2}}\) ma rozwiązanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 17:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 3 razy
Dla jakich k rówanie
Funkcja sinus przyjmuje wartości z przedziału , więc jeśli wyrażenie po prawej stronie równości będzie na moduł większe od 1, to sinus nie przyjmie takiej wartości dla żadnego x.
Zatem Twój problem sprowadza się do rozwiązania nierówności modułowej:
\(\displaystyle{ \left|\frac{k^2-3k+2}{k^2-2}\right|>1}\)
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ k\in(-\infty,-\sqrt 2)\cup(0,\sqrt 2)}\)
Aby odpowiedzieć na pytanie przeciwne, tj. kiedy rozważane równanie ma rozwiązanie, należy oczywiście rozwiązać nierównośc przeciwną.
Zatem Twój problem sprowadza się do rozwiązania nierówności modułowej:
\(\displaystyle{ \left|\frac{k^2-3k+2}{k^2-2}\right|>1}\)
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ k\in(-\infty,-\sqrt 2)\cup(0,\sqrt 2)}\)
Aby odpowiedzieć na pytanie przeciwne, tj. kiedy rozważane równanie ma rozwiązanie, należy oczywiście rozwiązać nierównośc przeciwną.