Mam wielki problem z tym zadaniem
\(\displaystyle{ \frac{\cos \alpha }{1+\sin \alpha} + \frac{\cos \alpha }{1 - \sin \alpha} = \frac{2}{\cos \alpha }}\)
Jeśli ktoś pomoże to wielkie dzięki, stanąłem po kroku gdy mam usunąć mianowniki.
Przykład z tożsamością funkcje trygonometyczne
Przykład z tożsamością funkcje trygonometyczne
Ostatnio zmieniony 11 sty 2015, o 16:40 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Przykład z tożsamością funkcje trygonometyczne
to już zostało wykonane, potem jeszcze na krzyż to wymnożyłem by pozbyć się ułamków
Przykład z tożsamością funkcje trygonometyczne
teraz coś ruszyłem ale to wygląda tak:
\(\displaystyle{ \frac{2 \cos \alpha}{1} = \frac{2}{\cos \alpha }}\)
Teraz mam te ułamki pomnożyć licznik*mianownik po 2 stronach i to jest rozwiązanie tak?
Jeśli to takie proste pytanie to przepraszam, ale moja nauczycielka tylko wymaga a zadania rozwiązuje pokazując na tablicy przykład i jakimś rozwiązywaniem na które nikt nie wpada skraca wszystko w przeciągu 15s.
\(\displaystyle{ \frac{2 \cos \alpha}{1} = \frac{2}{\cos \alpha }}\)
Teraz mam te ułamki pomnożyć licznik*mianownik po 2 stronach i to jest rozwiązanie tak?
Jeśli to takie proste pytanie to przepraszam, ale moja nauczycielka tylko wymaga a zadania rozwiązuje pokazując na tablicy przykład i jakimś rozwiązywaniem na które nikt nie wpada skraca wszystko w przeciągu 15s.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2015, o 16:41 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Przykład z tożsamością funkcje trygonometyczne
Coś źle wymnożyłeś, lewa strona nie powinna tak wyglądać.
A co do pytania, masz tak przekształcić lewą stronę, żeby wyszło to samo co po prawej (wtedy jest to tożsamość).
A co do pytania, masz tak przekształcić lewą stronę, żeby wyszło to samo co po prawej (wtedy jest to tożsamość).
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Przykład z tożsamością funkcje trygonometyczne
\(\displaystyle{ \frac{\cos \alpha }{1+\sin \alpha} + \frac{\cos \alpha }{1 - \sin \alpha} = \frac{2}{\cos \alpha }}\)
Przed nawias \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) i do wspólnego to, co po lewej:
\(\displaystyle{ \cos \alpha\left( \frac{1-\sin \alpha+1+\sin \alpha}{\cos^2 \alpha} \right) = \frac{2}{\cos \alpha }}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{\cos \alpha }=\frac{2}{\cos \alpha }}\)
Otrzymujemy więc równanie tożsamościowe, czyli takie, które dla dowolnych wartości z dziedziny podstawionych w miejsce równości ma rozwiązanie.
Przed nawias \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) i do wspólnego to, co po lewej:
\(\displaystyle{ \cos \alpha\left( \frac{1-\sin \alpha+1+\sin \alpha}{\cos^2 \alpha} \right) = \frac{2}{\cos \alpha }}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{\cos \alpha }=\frac{2}{\cos \alpha }}\)
Otrzymujemy więc równanie tożsamościowe, czyli takie, które dla dowolnych wartości z dziedziny podstawionych w miejsce równości ma rozwiązanie.