Witajcie. Szukam drogi dojścia wzoru Panceleta (geotechnika) dla pewnych założeń.
W skrócie. Doszedłem do takiej formy:
\(\displaystyle{ \frac{1-\sin x}{1+\sin x}}\)
A końcowa powinna być taka
\(\displaystyle{ \tg ^{2}\left( \frac{\pi}{2} -x\right)}\)
Jakieś wskazówki jakiej tożsamości użyć?
Przekształcenie wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 9 sty 2012, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
Przekształcenie wyrażenia
Ostatnio zmieniony 9 sty 2015, o 00:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Przekształcenie wyrażenia
Ze wzorów redukcyjnych wiemy, żeA końcowa powinna być taka
\(\displaystyle{ \tg ^{2}\left( \frac{\pi}{2} -x\right)}\)
\(\displaystyle{ \tg \left( \frac{\pi}{2} -x\right)= \ctg x}\)
No to
\(\displaystyle{ \tg ^{2}\left( \frac{\pi}{2} -x\right)=\ctg ^2x}\)-- 9 sty 2015, o 00:47 --\(\displaystyle{ \frac{1-\sin x}{1+\sin x}= \frac{1-\cos\left( \frac{\pi}{2} -x\right)}{1+\cos\left( \frac{\pi}{2} -x\right)}}\)
Wiemy ze wzorów na funkcje kątów połówkowych, że
\(\displaystyle{ \left| \tg \frac{1}{2}\alpha \right|=\sqrt{\frac{1-\cos \alpha}{1+\cos \alpha}} \Rightarrow \tg^2 \frac{1}{2}\alpha =\frac{1-\cos \alpha}{1+\cos \alpha}}}\)
Pokombinuj dalej...
Ostatnio zmieniony 9 sty 2015, o 00:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.