Suma sinusa i cosinusa
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 8 sty 2015, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Narnia
- Podziękował: 1 raz
Suma sinusa i cosinusa
Witam.
Mam rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \sin x + \cos x = 0}\) Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać to równanie? Póki co to próbowałem wykorzystać w jakiś sposób jedynkę trygonometryczną i podniosłem obie strony do kwadratu - po podniesieniu wygląda to tak \(\displaystyle{ \sin ^{2}x + \cos ^{2}x + 2\sin x\cos x = 0}\) No i w tym miejscu utknąłem. Zauważyłem tam jedną (a w zasadzie dwie) tożsamości - "jedynkę" i sinus podwójnego kąta. Nie wiem co mi da zamienienie tego na sinus podwójnego kąta, nic mi do głowy nie przychodzi. Macie może jakieś sztuczki jak rozwiązywać równania trygonometryczne?
Mam rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \sin x + \cos x = 0}\) Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać to równanie? Póki co to próbowałem wykorzystać w jakiś sposób jedynkę trygonometryczną i podniosłem obie strony do kwadratu - po podniesieniu wygląda to tak \(\displaystyle{ \sin ^{2}x + \cos ^{2}x + 2\sin x\cos x = 0}\) No i w tym miejscu utknąłem. Zauważyłem tam jedną (a w zasadzie dwie) tożsamości - "jedynkę" i sinus podwójnego kąta. Nie wiem co mi da zamienienie tego na sinus podwójnego kąta, nic mi do głowy nie przychodzi. Macie może jakieś sztuczki jak rozwiązywać równania trygonometryczne?
Ostatnio zmieniony 8 sty 2015, o 22:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Suma sinusa i cosinusa
Użyj tego wzoru na sinus podwojonego kąta i przerzuć tę \(\displaystyle{ -1}\) na drugą stronę. Następnie zastanów się, dla jakich kątów \(\displaystyle{ x}\) jest \(\displaystyle{ \sin 2x=-1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 8 sty 2015, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Narnia
- Podziękował: 1 raz
Suma sinusa i cosinusa
A mógłbyś mi podpowiedzieć jak to sprawdzić na wykresie albo jak to obliczyć dla \(\displaystyle{ \sin 2x}\)? Dla \(\displaystyle{ \sin x}\) to łatwo sprawdzić. Funkcja \(\displaystyle{ \sin 2x}\) jest trochę "gęściejsza".
Ostatnio zmieniony 8 sty 2015, o 22:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 125 razy
Suma sinusa i cosinusa
weź sobie zmienną \(\displaystyle{ t=2x}\) i spójrz na wykres "normalnego" sinusa. Dla jakich \(\displaystyle{ t}\) jest \(\displaystyle{ \sin t = -1}\). Potem wrócisz do zmiennej \(\displaystyle{ x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 8 sty 2015, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Narnia
- Podziękował: 1 raz
Suma sinusa i cosinusa
Nie za bardzo zrozumiałem, mógłbyś mi inaczej to wytłumaczyć? \(\displaystyle{ \sin t = -1 \Leftrightarrow t = \frac{3}{2} \pi \pm 2k \pi}\)
Ostatnio zmieniony 8 sty 2015, o 22:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Suma sinusa i cosinusa
To niestety jest bzdura, a konkretnie bzdurą jest implikacja w prawo. Sinus jest funkcją okresową.waxta pisze:\(\displaystyle{ sint = -1 \Leftrightarrow t = \frac{3}{2} \pi}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Suma sinusa i cosinusa
Dobrze. No to jak masz \(\displaystyle{ t=2x}\), to wystarczy podzielić stronami przez \(\displaystyle{ 2}\), by "wydobyć" \(\displaystyle{ x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 8 sty 2015, o 18:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Narnia
- Podziękował: 1 raz
Suma sinusa i cosinusa
rzeczywiście, czemu sam na to nie wpadłem czyli odpowiedzą jest \(\displaystyle{ x = \frac{3}{4} \pi \pm 2k \pi}\) czy okres też dzielę przez 2? \(\displaystyle{ \pm k \pi}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Suma sinusa i cosinusa
Można to też zapiać jako
\(\displaystyle{ \sin x + \sin(90- x) = 0}\)
i skorzystać ze wzoru na sumę sinusów, od razu jest postać iloczynowa.
\(\displaystyle{ \sin x + \sin(90- x) = 0}\)
i skorzystać ze wzoru na sumę sinusów, od razu jest postać iloczynowa.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Suma sinusa i cosinusa
Ja bym proponował to co napisała Ania221 lub też podejście graficzne.
Ponieważ w waszym sposobie (podnoszenie do kwadratu) nie ma przejścia równoważnego i trzeba później sprawdzać wyniki podstawieniem.
Ponieważ w waszym sposobie (podnoszenie do kwadratu) nie ma przejścia równoważnego i trzeba później sprawdzać wyniki podstawieniem.