Jeszcze jedno zadanko z którym mam mały problem..
Uzasadnij, że nie istnieje kąt ostry dla którego spełniony jest warunek \(\displaystyle{ \frac{\tan\alpha}{\sin\alpha} = \frac{1}{2}}\)
Dziękuje wszystkim za pomoc :}
Uzasadnij, że nie istnieje taki kąt ostry...
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Uzasadnij, że nie istnieje taki kąt ostry...
\(\displaystyle{ \frac{\tan\alpha}{\sin\alpha} = \frac{1}{2} \ \ sin\alpha\neq 0\\
\frac{\frac{sin\alpha}{cos\alpha}}{\sin\alpha} = \frac{1}{2}
\frac{1}{cos\alpha} = \frac{1}{2}\ \ cos\alpha\neq 0\\
cos\alpha = 2\\
\forall_{ \in R}\ cos\alpha\in}\)
POZDRO
\frac{\frac{sin\alpha}{cos\alpha}}{\sin\alpha} = \frac{1}{2}
\frac{1}{cos\alpha} = \frac{1}{2}\ \ cos\alpha\neq 0\\
cos\alpha = 2\\
\forall_{ \in R}\ cos\alpha\in}\)
POZDRO