Obliczanie wartości funkcji trygonometrycznych
- Azusa
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 11 paź 2006, o 21:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 8 razy
Obliczanie wartości funkcji trygonometrycznych
Oblicz \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) i \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) jeśli \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{12}{13}}\)
: (
Wygląda na proste, ale wychodzą jakieś pierwiastki...
: (
Wygląda na proste, ale wychodzą jakieś pierwiastki...
Ostatnio zmieniony 24 mar 2017, o 10:39 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Obliczanie wartości funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \sin\alpha=12}\) ? Ciekawe dla jakiego \(\displaystyle{ \alpha}\)
Azusa,
\(\displaystyle{ \begin{cases}\sin^2 +\cos^2\alpha=1\\\frac{\sin\alpha}{\cos }=\frac{12}{13}\end{cases}}\)
rozwiąż ten układ i otrzymasz sinusa i cosinusa
Azusa,
\(\displaystyle{ \begin{cases}\sin^2 +\cos^2\alpha=1\\\frac{\sin\alpha}{\cos }=\frac{12}{13}\end{cases}}\)
rozwiąż ten układ i otrzymasz sinusa i cosinusa
- Azusa
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 11 paź 2006, o 21:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 8 razy
Obliczanie wartości funkcji trygonometrycznych
I napewno z tego wyjdzie ? :>
Bo taka powinna być odpowiedź xD
\(\displaystyle{ \sin\alpha = \frac{12\sqrt{313}}{313}\\
\cos\alpha = \frac{13\sqrt{313}}{313}}\)
Po co takie gigantyczne przerwy w kodzie LaTeX-a? luka52
Bo taka powinna być odpowiedź xD
\(\displaystyle{ \sin\alpha = \frac{12\sqrt{313}}{313}\\
\cos\alpha = \frac{13\sqrt{313}}{313}}\)
Po co takie gigantyczne przerwy w kodzie LaTeX-a? luka52
Ostatnio zmieniony 4 cze 2007, o 17:34 przez Azusa, łącznie zmieniany 2 razy.
- Azusa
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 11 paź 2006, o 21:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 8 razy
Obliczanie wartości funkcji trygonometrycznych
jaka druga opcja ? ja bym chciała tylko uzyskać wynik i wiedzieć dlaczego tak wyszedł : {
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Obliczanie wartości funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \begin{cases}\sin\alpha=\frac{12\sqrt{313}}{313}\\\cos\alpha=\frac{13\sqrt{313}}{313}\end{cases}\;\vee\; \begin{cases}\sin\alpha=-\frac{12\sqrt{313}}{313}\\\cos\alpha=-\frac{13\sqrt{313}}{313}\end{cases}}\)
A jak to wyliczyć?
\(\displaystyle{ \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}=\frac{12}{13}\Rightarrow \sin\alpha=\frac{12}{13}\cos\alpha}\)
to wstawiasz do jedynki i masz kwadratowe.
A jak to wyliczyć?
\(\displaystyle{ \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}=\frac{12}{13}\Rightarrow \sin\alpha=\frac{12}{13}\cos\alpha}\)
to wstawiasz do jedynki i masz kwadratowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 15 lis 2016, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Obliczanie wartości funkcji trygonometrycznych
Odkopujemy.Lorek pisze:\(\displaystyle{ \begin{cases}\sin\alpha=\frac{12\sqrt{313}}{313}\\\cos\alpha=\frac{13\sqrt{313}}{313}\end{cases}\;\vee\; \begin{cases}\sin\alpha=-\frac{12\sqrt{313}}{313}\\\cos\alpha=-\frac{13\sqrt{313}}{313}\end{cases}}\)
A jak to wyliczyć?
\(\displaystyle{ \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}=\frac{12}{13}\Rightarrow \sin\alpha=\frac{12}{13}\cos\alpha}\)
to wstawiasz do jedynki i masz kwadratowe.
Jak by to wyglądało z \(\displaystyle{ \tg <0}\) ?
\(\displaystyle{ \begin{cases}\sin\alpha=-\frac{12\sqrt{313}}{313}\\\cos\alpha=\frac{13\sqrt{313}}{313}\end{cases}\;\vee\; \begin{cases}\sin\alpha=\frac{12\sqrt{313}}{313}\\\cos\alpha=-\frac{13\sqrt{313}}{313}\end{cases}}\) ?
Ostatnio zmieniony 24 mar 2017, o 10:20 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.