Witam! Proszę o rozwiązanie równania albo dania wskazówki jak rozwiązać równanie.
\(\displaystyle{ \sqrt{6}- \sqrt{2}= \frac{\sin(x)}{\cos(0,5x)}}\)
Z góry dziękuję
P.S. Chcę z tego wyznaczyć albo \(\displaystyle{ x}\) albo \(\displaystyle{ \sin x}\), nie ma różnicy
Rozwiązać równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 18 mar 2013, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 11 razy
Rozwiązać równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 30 gru 2014, o 23:04 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. W nazwie tematu nie zapisuj symboli matematycznych.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. W nazwie tematu nie zapisuj symboli matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 18 mar 2013, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 11 razy
Rozwiązać równanie trygonometryczne
Doszedłem do:
\(\displaystyle{ \sin(0,5x)= \frac{ \sqrt{6}- \sqrt{2} }{2}}\)
I jak z tego wyznaczyć \(\displaystyle{ \sinx}\)?
\(\displaystyle{ \sin(0,5x)= \frac{ \sqrt{6}- \sqrt{2} }{2}}\)
I jak z tego wyznaczyć \(\displaystyle{ \sinx}\)?