Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Ania221
Użytkownik
Posty: 1923 Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy
Post
autor: Ania221 » 24 gru 2014, o 11:45
To jeszcze jedno
Oblicz wartość \(\displaystyle{ \sin15}\)
Robię tak
\(\displaystyle{ \cos30=1-2\sin^215= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
stąd wychodzi
\(\displaystyle{ \sin15= \frac{ \sqrt{2- \sqrt{3} } }{2}}\)
a odpowiedź jest
\(\displaystyle{ \sin15= \frac{ \sqrt{6}- \sqrt{2} }{4}}\)
gdzie robię błąd?
mortan517
Użytkownik
Posty: 3359 Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy
Post
autor: mortan517 » 24 gru 2014, o 11:52
Nie robisz błędu.
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2- \sqrt{3} } }{2}=\frac{ \sqrt{6}- \sqrt{2} }{4}}\)
Ania221
Użytkownik
Posty: 1923 Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy
Post
autor: Ania221 » 24 gru 2014, o 18:31
No tak. Tak czułam, ale mi nie wychodziło, że jest równa.