Wykazać równość dla x>-1

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kaluno
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 wrz 2012, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sokółka/Białystok

Wykazać równość dla x>-1

Post autor: Kaluno »

\(\displaystyle{ \forall_{x>-1} 4 \cdot \left( \arctan \frac{1-x}{1+x} + \arctan x \right) = \pi}\)

Jak się za to zabrać?
Ostatnio zmieniony 24 gru 2014, o 15:15 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
miodzio1988

Wykazać równość dla x>-1

Post autor: miodzio1988 »

Policz pochodną lewej strony i pokaż, że wynosi zero
ODPOWIEDZ