Rozwiąż
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 23 kwie 2007, o 18:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: okolice Kielc
Rozwiąż
Wykaż że \(\displaystyle{ cos20^{\circ}* cos40^{\circ}*cos60^{\circ}*cos80^{\circ}}\)=\(\displaystyle{ \frac{1}{16}}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11405
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Rozwiąż
\(\displaystyle{ cos20^{\circ}* cos40^{\circ}*cos60^{\circ}*cos80^{\circ}=\frac{2sin 40^{\circ}cos40^{\circ}*cos60^{\circ}*cos80^{\circ}}{2sin 40^{\circ}}=....}\)
\(\displaystyle{ cos60^{\circ}=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos60^{\circ}=\frac{1}{2}}\)