funkcja cos
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 23:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
funkcja cos
Dana jest funkcja o równaniu h(x)=cos(0,5pi+x) .przedstaw wzór tej funkcji w prostszej postaci i znajdz wartość najmniejszą i najwiekszą w przedziale (0;pi>
- przemk20
- Użytkownik
- Posty: 1094
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olesno
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 236 razy
funkcja cos
\(\displaystyle{ \cos (\frac{\pi}{2} + x) = - \sin x}\) bo (cos x )< 0 w 2 cwiartce
\(\displaystyle{ \\
0 \geq -sin x \geq -1, \ \ dla \ x \in(0; \pi>}\)
\(\displaystyle{ \\
0 \geq -sin x \geq -1, \ \ dla \ x \in(0; \pi>}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 23:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy